Népszava: Magyarország még nem nyújtott be RRF-hitelkérelmet

2022. március 29. – 07:32

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor kormányfő levélben jelezte, hogy Magyarország is igényt tart a helyreállítási eszköz visszatérítendő forrásaira.

Magyarországtól egyelőre nem érkezett írásbeli hitelkérelem az Európai Unió gazdasági helyreállítási alapjából neki járó összeg felvételéért – tájékoztatta a Népszavát Veerle Nuyts, az Európai Bizottság (EB) szóvivője.

Mint arról korábban a Telex is beszámolt: Orbán Viktor a múlt héten levelet küldött az EU különböző vezetőinek, így Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek is, amelyben jelezte, immár igényt tartana az RRF (Recovery and Resilience Facility – Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) mintegy 3400 milliárd forintnyi (igaz évekre elosztott) hitellehetőségre.

A lap arról ír, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében a hiteligénylést legkésőbb 2023. augusztus végéig kell benyújtani Brüsszelnek, és csatolni kell hozzá egy felülvizsgált helyreállítási tervet. Ebben részletesen meg kell indokolni a hitelkérelmet, és pontosan fel kell vázolni, hogy az adott tagállam milyen további reformokat és beruházásokat kíván finanszírozni belőle.

A Népszava emlékeztet rá, hogy

közben Magyarország hosszú hónapok óta nem tud megegyezni az Európai Bizottsággal az eredeti helyreállítási tervéről (ez a mintegy 2400 milliárd forintos vissza nem térítendő csomagot érinti), mert nem hajlandó a korrupció visszaszorítását célzó lépéseket tenni, amelyeket az uniós döntéshozók régóta sürgetnek.

Orbán a levélben azt kérte a bizottsági elnöktől, hogy az orosz–ukrán háborúra való tekintettel tekintsenek el a támogatás feltételeinek számonkérésétől, biztosítsanak azonnali hozzáférést a pénzhez, tegyék lehetővé annak rugalmas felhasználását, illetve a hitelkeretet lehessen védelmi célokra, határvédelemre és válságkezelésre fordítani.

Eric Mamer bizottsági szóvivő annyit közölt a Népszavával, hogy Ursula von der Leyen a megfelelő időben válaszolni fog a miniszterelnöknek, de a levelét nem fogja nyilvánosságra hozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!