Az MNB 67 millió forintos bírságot szabott ki a K&H Bankra

2022. március 29. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az átfogó vizsgálat során a felügyelet a fedezetek kezelésében és értékelésében, illetve a betétesek adatainak nyilvántartásában talált hiányosságokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett a K&H bankcsoport négy tagjánál (K&H Bank Zrt., K&H Jelzálogbank Zrt., K&H Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és K&H Ingatlanlízing Zrt.) a 2019. március 31-től a vizsgálat lezárultáig tartó időszakot áttekintve.

A jegybank eljárása során a csoportvezető hitelintézetnél, a K&H Bank Zrt.-nél elsősorban a fedezetkezelés, fedezetértékelés és nyilvántartás, az értékvesztés-képzés, a vállalatirányítás, az informatika és információbiztonság, a felügyeleti adatszolgáltatás és az OBA betétnyilvántartás terén állapított meg hiányosságokat.

Ezek és további mulasztások miatt a jegybank a K&H Bank esetében 66,8 millió, a K&H Ingatlanlízingre pedig – a belső ellenőr személyével kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt – 500 ezer forint felügyeleti bírságot szabott ki, s kötelezte a két intézményt a hiányosságok kijavítására és a megtett intézkedésekről való beszámolásra.

A bírsággal érintett K&H Bank esetében súlyosbító körülménynek számított, hogy néhány jogszabálysértés ismétlődően merült fel, illetve huzamosabb ideje állt fenn. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a jegybank, hogy a K&H Bank a vizsgálat során mindvégig együttműködő magatartást tanúsított, s számos jogsértés esetében már a vizsgálat során intézkedéseket tett illetőleg jövőbeli intézkedéseket tervez a szabályszegések kiküszöbölésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!