Folytatódik a kamatemelési hullám, így küzdenek a forint gyengülése ellen

2022. március 10. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb kamatemelésről döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A múlt hetinél ötven bázisponttal magasabb, 5,85 százalékos kamat mellett hirdették meg az egyhetes betét tenderét, írja a Portfolio. Ez csak akkor lesz irányadó, ha délután minden ajánlatot elfogadnak a tenderen, de a lap szerint ez valószínűsíthető.

A befektetők ugyanakkor a jelek szerint erőteljesebb lépésre számítottak a jegybanktól, hiszen az újabb 50 bázispontos emelésre a forint gyengülésnek indult, bár ebben szerepe lehet az ismét romló piaci hangulatnak is.

A magyar pénz hétfőn ismét történelmi mélypontra ért, és már 400 forintot kellett adni egy euróért. A gyors és erős gyengülésnek számos oka van, bár a problémák gyökere természetesen Ukrajna orosz lerohanása.

Csütörtökön délelőtt 380 forint körüli árfolyamon jegyezték az eurót.

Egyrészt a háború jelentette bizonytalanság általában arra sarkallja a befektetőket, hogy biztonságosabb eszközökbe helyezzék a pénzüket. Emiatt ilyenkor jellemzően túladnak a kisebb, nyitottabb, sebezhetőbb országok devizáin és vagyoneszközein, és dollár-, svájcifrank-, jeneszközöket vásárolnak. Ez növeli az ezen valuták iránti keresletet és ezáltal az árukat is, míg a megcsappant kereslet lenyomja a gyengébb gazdaságok valutáinak árát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!