Petschnig Mária Zita: 8-9% lehet idén az infláció, de nem kizárt a két számjegyű áremelkedés sem

2022. március 7. – 21:07

Másolás

Vágólapra másolva

A februári 5-6 százalékos becslését felülbírálva, ma már 8-9 százalék között várja az idei inflációt Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa, derült ki az ATV Egyenes beszéd című műsorából. A közgazdász hozzátette, hogy ha a körülmények tovább romlanak, például bevetik az energiaszankciókat is Oroszország ellen, akkor két számjegyű is lehet az áremelkedés.

Mint Petschnig Mária Zita közölte, az a baj, hogy gyorsan, nagy ugrásokban romlott a forint árfolyama, amihez lehet alkalmazkodni, és arra számít, hogy amíg az ukrajnai harcok tartanak, addig ez a hektikusság marad. Elismerte, hogy ha Magyarország korábban bevezette volna az eurót, stabilabb lenne a pénzpiac.

A közgazdász szerint a külső hatások mellett a laza fiskális politikai döntéseknek is köszönheti Magyarország a pénzromlást. „Őrületes pénzösszeg ment ki a választás előtt” különböző rétegeknek – mondta –, a nagy pénzszórások pedig felhajtották azt az inflációt, ami amúgy is az egyik legmagasabb volt az Unióban. A választások megnyerése miatt, politikai okokból tett rá a magyar kormány az inflációra, szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a választások után, Petschnig Mária Zita úgy válaszolt, hogy már szó sincs a békeidőben tervezett 5%-os növekedésről, 5%-os inflációról, 5% körüli államháztartási hiányról. Elszaladnak az árak, csökken a reálbár, csökkenni fog a fogyasztás, ami visszahúzza a növekedést, már azon keresztül is, hogy muszáj kamatot emelni. Minden kamatemelés rontja a termelési feltételeket, rontja a fogyasztást, rontja a beruházási kilátásokat is, így hát nehéz helyzettel kell majd megbirkóznia az új kormánynak, tette hozzá a közgazdász.

A forint gyors és erős gyengülésének okairól szóló elemzésünket itt olvashatja, azt pedig, hogy a kormány szerint a magyar forint minek az áldozata, itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől