A Shell az orosz olajból származó nyereséget egy ukrajnai segélyalapba fekteti

2022. március 5. – 20:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Royal Dutch Shell olajipari nagyvállalat szombaton bejelentette, hogy az általuk korábban vásárolt orosz olajból származó nyereségből humanitárius segély nyújtanak Ukrajnának – írja a Reuters.

A Shell pénteken rekordalacsony áron jutott Oroszországból származó nyersolajhoz. Az üzletet nem sértette meg az Oroszországgal szembeni szankciókat, ugyanakkor többen bírálták a Shell beszerzését, köztük Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is. „Úgy tudom, a Shell tegnap diszkréten orosz olajat vásárolt. Egy kérdés a Shellhez: az orosz olajnak nincs ukrán vérszaga? Felszólítok minden tudatos embert világszerte, hogy követeljék a multinacionális cégektől, hogy szakítsanak meg minden üzleti kapcsolatot Oroszországgal” – írta Kuleba a Twitterén.

A Shell nem sokkal később egy közleményében védte meg a vásárlást. Azt írták, hogy ahol csak lehet, alternatívákat választanak az orosz olaj helyett, de ez nem történhet meg egyik napról a másikra, mivel Oroszország jelentős szerepet játszik a globális ellátásban. „Tovább fogjuk csökkenteni az orosz olaj felhasználását, amint alternatív nyersolajok válnak megvásárolhatóvá, de ez rendkívül összetett kérdés, mivel az orosz olaj jelentős szerepet játszik a globális ellátásban, és a jelenlegi, szűkös piacon viszonylag kevés az alternatíva” – írták.

Hozzátették: nehezen hozták meg ezt a döntést, és megértik az ezzel kapcsolatos „erős érzelmeket”. Azt is közölték, hogy az orosz olajból származó nyereséget egy olyan alapban helyezik el, amely támogatást nyújt Ukrajnának.

A Shell az orosz-ukrán háború kitörése után bejelentette, hogy kilép a Gazprommal kötött partnerségéből, és megszakítja a kapcsolatot a kapcsolódó társaságokkal, például a Salym Petroleum vállalatban lévő 50 százalékos részesedését is megszünteti. A Shell emellett az Északi Áramlat 2 projektben sem vesz többet részt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!