Richter Gedeon: 2021 kiváló év volt, de most az orosz–ukrán helyzet, a rubel, a fizikai szállítások nagy kockázat

2022. február 28. – 10:13

Richter Gedeon: 2021 kiváló év volt, de most az orosz–ukrán helyzet, a rubel, a fizikai szállítások nagy kockázat
A cég logója a Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár egyik épületének tetején – Fotó: Róka László / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

A tőzsdei gyógyszercég rendkívül komoly nyereséghányaddal dolgozott tavaly, de érthető módon most mindenkit az orosz–ukrán háború érdekel.

A Richter Gedeon Nyrt.-nek igazán sok tapasztalata van Oroszországban, és átvészelt már két nagy válságot, az 1998-as pénzügyi összeomlást, illetve a Krím 2014-es megszállása után tapasztalható szankciókat és a rubel gyengülését.

A válságok és a rubel tartós leértékelődése miatt mára visszaszorult a Richter életében az exszovjet piac súlya. Egyetlen mondattal, 1997-ben még határozottan az orosz piac volt a legfontosabb bevételi forrása a cégnek, ma már az Egyesült Államok fontosabb, és a kelet-közép-európai, illetve a nyugat-európai régió is felzárkózott a „FÁK-térség” mellé.

2021: mesés év

A Richter Gedeon Nyrt. 2021-ben 631 milliárd forintos konszolidált árbevételt és 140 milliárd forintos adózott eredményt ért el (mindkettő két számjegyű növekedés a bázishoz képest), 751 forintra nőtt az egy részvényre jutó eredmény.

A cég életében a gyógyszergyártás adta a forgalom 80 százalékát, a nagykereskedelem kevésbé volt meghatározó. Orbán Gábor vezérigazgató és Bogsch Erik elnök a február 28-i sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a legnagyobb forgalmat hozó termék, a központi idegrendszerre ható Cariprazine (az Egyesült Államokban Vraylar néven ismert)gyógyszer volt, amely egymaga 100 milliárd forint feletti forgalmat jelentett, még a bevezetés utáni ötödik évben is két számjegyű növekedést hozott.

Emellett a cég a Terrosa és a Bemfola termékeket emelte ki, amelyek szintén kiemelkedő növekedést hoztak. A vezetők hangsúlyozták, hogy a Richter ma már egyre kevésbé generikus (ismert termékeket saját technológiával a szabadalom lejárta után gyártó) cég, hanem olyan specialty pharma, amely a saját szakterületén innovátor is.

Orosz hatások

A sajtótájékoztató azonban alighanem egy olyan esemény volt, ahol a kiemelkedő eredmények ellenére mindenkit a kockázatok érdekeltek. Bogsch Erik elmesélte, hogy a Richter Gedeon már két orosz válságot túlélt. Ennek érzékeltetésére megmutatta, hogy 1995-ben hat rubel volt egy dollár, majd pár év alatt már négyszeresére nőtt az átváltás. Bár a rubel később is folyamatosan devalválódott, de 1999 és 2013 között viszonylag stabil volt

Az ukrán beavatkozás és a szankciók nyomán ismét jött egy 50 százalékos rubelgyengülés (40-ről, 60-ra), ez azóta is tart, péntekről hétfőre pedig 85-ről, 107 rubelre ugrott egy dollár ára.

A térség súlya

Ami azonban a cég szempontjából biztató lehet, hogy 1997-ben a válság előtt 100 millió dollár volt az orosz bevétel, ami a válság évében 70 millió dollárra esett vissza, hat év kellett, hogy visszanőjön az eredeti szintre. Akkor az orosz bevétel kétszer akkora volt, mint Nyugat-Európa összforgalma, és amerikai bevétele még nem nagyon volt a cégnek.

2013-ig aztán az orosz forgalom megugrott egészen 500 millió dollárig, innen az árfolyamesés miatt is 2021-ig 270 millió dollárra apadt a reláció, de ekkor már az orosz és az ukrán bevétel együtt is csak 20 százalék körüli értéket jelentett, az USA, a CEE-régió és Nyugat-Európa pedig nagyon felértékelődött.

Tavaly a teljes forgalomból 17 százalék volt az az orosz, 3 százalék az ukrán, 5 százalék a többi utódállam forgalmi aránya.

Mit vár a cég?

Mindezektől függetlenül természetesen a kockázat óriási. Hétfő reggelre összeomlott a rubel, az orosz jegybank pániküzemmódban kamatot emelt. Ahogy a Richter vezetői mondták, ilyenkor nem az a baj, hogy alacsony az árfolyam, hanem az, hogy minden kiszámíthatatlan. A Richter szempontjából három nagy kockázat villog:

  • Árfolyamleértékelődés: mi lesz a rubellel? Ha a rubel konvertibilitása sérül, akkor a nemzetközi kereskedelem nehézzé válik.
  • Fizikai szállítások kockázatai: az utolsó Ukrajnába induló kamion már megfordult, kiszámíthatatlan, hogy mikor lehet újra szállítani.
  • Orosz kereslet: bár a szankciók jellemzően a gyógyszereket nem érintik, sőt egy ideig pánikszerű felvásárlások is emelik a forgalmat, de az év egésze nehéz lesz, ha a fizetőképesség általában leromlik, vagy a pénzforgalom nehézségekbe ütközik. Az orosz exportnak ráadásul csak a 60 százaléka szabadáras, a másik 40 százalék limitált, ahol a devalvációs veszteség ellen már áremeléssel sem lehet védekezni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!