Sztrájkbizottság alakult a Tungsramnál

2022. február 18. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva



Az ország harmadik legnagyobb és 1896-tól működő magyar tulajdonú vállalatának vezetése –mellyel a kormány 2019-ben kötött stratégiai együttműködési megállapodást – a kialakult gazdasági helyzetre hivatkozva a költségek racionalizálása érdekében felmondta a 2023-ig hatályos Kollektív Szerződés három pontját, amelyekben védik a munkavállalókat – írta a Tungsram dolgozóinak szakszervezete.

2022. májusától munkáltatói felmondás esetén – életkortól és a vállalatnál ledolgozott időtől függően – 2-től 8,5 hónapig terjedő mértékben kevesebb összeget kapnának az eddigieknél az érintett dolgozók. Mindez azért kulcskérdés, mert a munkaviszony megszüntetések folyamatosak a vállalatnál.

A hagyományos világítástechnikai termékek piaca egyre szűkül, így ezek gyártása folyamatosan csökken és idő kérdése, hogy mikor szűnik meg. Mind az öt telephelyet érinti majd, vagyis Budapest mellett Kisvárdát, Hajdúböszörményt, Zalaegerszeget, Nagykanizsát. A felszabaduló létszámot teljes egészében az új és nem lámpagyártással foglalkozó üzletágak várhatóan nem tudják foglalkoztatni.

A vállalat vezetése és a két szakszervezet (Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete és a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete) közötti konzultáció nem járt eredménnyel, mivel a szakszervezetek egységes javaslatát a vállalat vezetése nem fogadta el.

Emellett a munkavállalók jogos bérelvárása nagyon messze áll a vállalat ajánlatától. Közleményükben tudatták, hogy a munkabérek a Tungsramnál évek óta jelentősen a piaci átlag alatt vannak, két évvel ezelőtt részben majd a tavalyi évben teljes egészében megszüntették a béren kívüli juttatásokat is.

A szakszervezetek most sztrájkbizottságot alakítottak és megkezdték a nyomásgyakorlás különböző lehetőségeinek előkészítését.

Frissítés: a vállalat így reagált a hírre.

A Tungsram három héttel ezelőtt konzultációt kezdeményezett a két dolgozói szakszervezettel arról, hogy felmondana a jelenlegi 43 pontból 3 pontot a kollektív szerződésben, amely pontok a Munka törvénykönyvénél jóval kedvezőbbek voltak. A 2019-ben megkötött kollektív szerződéssel eddig a Tungsram jelentős többletterheket vállalt. Jelenleg a cég annyit tud vállalni, amennyit a Munka Törvénykönyve előír.

A 3 pont felmondását követően a kollektív szerződés további 40 pontja érvényben maradt valamennyi Tungsram dolgozó számára, benne a munkavégzés díjazásáról szóló pontokkal, a pótlékokkal, a jóléti, szociális kedvezményekkel és juttatásokkal együtt, ahogyan eddig.

A vállalat vezetése nehéz szívvel hozta meg döntését, mivel tudjuk, hogy több dolgozónkat negatívan érintheti. Eközben azonban meghallgatjuk, amit a Tungsram dolgozói régóta kérnek, hiszen a vállalat vezetése tudja, hogy az említett gazdasági nehézségek őket is sújtják. Ez utóbbi miatt a Tungsram vissza akarja vezetni a cafeteriát: a továbbiakban erről is egyeztet a szakszervezetekkel a bértárgyalásokon. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, a béremelési és cafeteria javaslatunkkal a Tungsramban dolgozó legalacsonyabb keresetűek jövedelme átlagosan 26 százalékkal nőne 2022 folyamán.

Február 15-én a Mol három nagy szakszervezete számolt be sztrájkbizottság létrehozásáról, márciusban a mozdonyvezetők is sztrájkolnának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!