Megnyitják a magyar sportfogadási piacot a külföldi szolgáltatók előtt

2022. február 17. – 07:54

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány megnyitja a magyar online sportfogadási piacot a magánszolgáltatók előtt. A Miniszterelnökség és az Igazságügyi Minisztérium törvénytervezete 2023. január 1-jétől az európai szerencsejáték-szervezőknek is megengedné, hogy online sportfogadási lehetőséget kínáljanak Magyarországon – írja a Hvg360.

2013-ban a kormány monopóliumot állapított meg a távszerencsejátékra, ami ettől kezdve az állami Szerencsejáték Zrt. által üzemeltetett TippmixPro oldal kiváltsága volt. A külföldi sportfogadó cégek, mint például az Unibet és a Sporting Odds bíróságon támadták meg a magyar szabályokat, az Európai Unió Bírósága pedig már öt évvel ezelőtt is nekik adott igazat. A versenykorlátozás ellentétben áll az uniós elvekkel, amelyek alapszabadságnak tekintik a szolgáltatások, így például az online szerencsejátékok nyújtását is.

A kormány az Európai Unióhoz már be is nyújtotta a törvénytervezetet, amely formailag megfelelhet az uniós elvárásoknak. Azt a törvénytervezethez csatolt magyarázat is elismeri, hogy a szabályozás célja az uniós ítélkezési gyakorlatnak való megfelelés. A jogszabály olyan pénzügyi feltételeket szab a majdani kérelmezők számára, mint például a legalább egymilliárd forintos alaptőke. Ezenkívül az adott vállalkozásnak legalább ötéves szerencsejáték-szervezői gyakorlattal kell rendelkeznie, a tulajdonosi körének pedig legalább tíz éve makulátlanul kell működnie, vagyis a jelentkezőt egyetlenegyszer sem marasztalhatták el azért, mert engedély nélkül szervezett szerencsejátékot. A tervezet az Európai Gazdasági Térség tagállamaira szabja a jogszabály hatályát, így a Nagy-Britanniában bejegyzett cégek kiesnének a versenyből, ha a magyar parlament a mostani formájában fogadná el a javaslatot.

Azt is meg kell említeni, hogy a kormány nemrég a szerencsejátékok ellenőrzését is a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságára (SZTFH) bízta, amelynek elnöke Biró Marcell, a Miniszterelnöki Kormányiroda korábbi államtitkára. A törvényjavaslat az SZTFH elnökének kezébe adja az online távszerencsejátékokkal kapcsolatos döntési jogköröket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!