Élelmiszerárstop: 512 boltból 42-ben talált problémát a fogyasztóvédelem

2022. február 15. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Február elsején lépett életbe a kormány infláció elleni csodafegyvere, az árstop: Orbán Viktor január 12-én jelentette be, hogy február 1-től korlátozzák hat élelmiszer, a a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát, a csirke far-hát később került fel a listára. Az intézkedés első körben május 1-jéig lesz érvényben. Ahogy az ilyenkor várható, a fogyasztóvédelem rá is ment az ellenőrzésre: az ITM sajtóközleménye szerint február első felében 512 boltot ellenőriztek, ebből 42 esetben találtak korrigálandót, és eddig 300 ezer forint bírságról döntöttek, de az általános az, hogy

a kereskedők elenyésző számú kivételtől eltekintve csökkentették áraikat, az előírt készletet tartják raktáron.

Az érintett 42 üzletből 25 alkalmazott az előírtnál magasabb árat, tizennégy nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből. Hét helyszínen a kötelező tájékoztatás hiányzott egészen vagy nem felelt meg mindenben a rendelkezéseknek. Volt olyan bolt, aminél több mulasztást is találtak. A leggyakrabban az étolaj miatt hibáztak az üzletek, tizennégyszer annak ára, ötször a mennyisége nem stimmelt.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár szerint az ellenőrzés-sorozat második hetében már sokkal ritkábban szembesültek problémákkal az ellenőrök. „Megszülettek az első bírsághatározatok, öt szabálysértés az elmarasztalt kereskedők 300 ezer forintjába került. Egy vidéki üzlet azzal érdemelte ki az eddigi legnagyobb, 100 ezer forintos szankciót, hogy a hatósági ár több mint másfélszeresét kérte az étolajért” – mondta.

Az élelmiszerárstop első napján körbejártunk több üzletet is, a tapasztalatokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!