Szerbiában is árstopot vezetnek be az üzemanyagokra

2022. február 11. – 11:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rögzítette az üzemanyagárakat a következő egy hónapra a szerb kormány, hogy féken tartsa az inflációt – közölte a Vecernje Novosti a kormány döntését pénteken.

A szerb kormány csütörtök késő esti döntése értelmében az eurodízel ára nem haladhatja meg a 179 dinárt (538,8 forint), míg a 95-ös oktánszámú benziné az 171 dinárt (514,7 forint).

A kormány közleménye szerint az utóbbi időben jelentősen nőtt az üzemanyagok ára, és emiatt más termékek és szolgáltatások is megdrágultak. A kabinet célja az emberek életszínvonalának a megőrzése, ezért az üzemanyagárak befagyasztására volt szükség – áll a közleményben.

Szerbiában decemberben az éves infláció 7,9 százalékos volt, ami jelentősen meghaladja a központi bank által előírt 3 százalékos inflációs célt, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni. A szerb nemzeti bank csütörtökön 1 százalékon tartotta az irányadó rátát, és közölte, az infláció az év végéig visszakerül a célérték határai közé.

Szerbiában novemberben már korlátozták az alapvető élelmiszerek árát, az intézkedést hatféle étel esetében a magyar kormány is követte. A magyar kormány még ezt megelőzően döntött az üzemanyagok árbefagyasztásáról, ezt a példát pedig a szerb kabinet követte most. Itthon november 15-től 480 forintban rögzítette a kormány a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát. A magyar kormány február 15-éig dönt arról, hosszabbítják-e az árstopot. Amennyiben igen, az veszélyeztetheti a kisebb benzinkutak működését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!