Csődbe viheti a kisebb benzinkutakat, ha február 15-e után is marad a benzinárstop

2022. február 7. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

A következő hetekben folyamatos kőolajár-emelkedésre lehet számítani, ezért Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a benzinárstop meghosszabbításával az üzemanyag-kiskereskedők tönkremehetnek – számolt be az ATV Híradója.

Grád szerint nem lenne meglepő, ha rövid időn belül a lélektani határt, a 100 dollárt is elérné vagy meghaladná a kőolaj hordónkénti világpiaci ára. A 480 forintos árstop bevezetése idején ez 90 dollár körül volt. „Amikor befagyasztották, akkor 506-510 forint körül volt az üzemanyagár. Ebből következően körülbelül most 520 forint körüli üzemanyagár lenne”– mondta a témában Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

Grád Ottó azt mondta, ebben a helyzetben egy árstophosszabbítás „biztos, hogy tönkre fogja tenni” az ebből évek óta élő kiskereskedőket. A főtitkár vélhetően nem a kutak többségét fenntartó nagy olajvállalatokra (pl. a Molra) gondol, hanem a saját vállalkozásként benzinkutat üzemeltetőkre. Molnár László szerint a kormány politikai okokból hosszabbítja majd a hatósági áras időszakot. A Holtankoljak.hu nemrég arról írt, egy héten belül három kút is bezárt az árstop miatt.

A benzin átlagára október 25-én lépte át az 500 forintos lélektani átlagárat, a dízelnél már október 11-től lehetett 500 forint fölött tankolni. November 15-től 480 forintban rögzítette a kormány a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát. A kormány február 15-éig dönt arról, hosszabbítják-e az árstopot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) november 15-től több mint kétezer töltőállomást ellenőrzött, a pénzügyőrök eddig mindössze 12 esetben állapították meg a hatósági ár megsértését. Az eddig meghozott határozatokban összesen 3,2 millió forint bírságot szabott ki a NAV.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!