Kiherélik az energiaitalokat – figyelmeztet a Magyar Energiaital Szövetség

2022. február 10. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az MTI-hez eljuttatott közlemény leszögezi, hogy cukor és koffein nélkül is lehet energiaitalokat gyártani, csak az nem energiaital lesz.

Tudta, hogy az energiaital-gyártóknak szövetségük is van? Itt érhető el a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) honlapja. Na de mit szokott csinálni egy szakmai szövetség? Érdeket véd, jelen esetben a termékkel kapcsolatos tévhiteket oszlatja el. Mint a honlap írja:

az energiaital egy olyan, viszonylag fiatal, néhány évtizedes múlttal rendelkező termékkategória, amely a több mint kétezer éves múlttal rendelkező kávéhoz képest napjainkra méltán lett a koffeinfogyasztás egyik népszerű, modern alternatívája. Ez az alkoholmentes, magas koffeintartalmú ital funkcionális előnyöket nyújt az energia és az éberség fokozásával.

Most azonban a MESZ egy állásfoglalást adott ki az MTI-nek, amelynek alighanem az volt a célja, hogy deklarálja, nem minden energiaital, ami annak látszik. Mint az írás rögzíti, minden fogyasztó két fő dolgot vár el egy energiaitaltól:

  • adjon energiát (ami főleg a bennük lévő szénhidrátoknak, így a cukornak köszönhető);
  • segítse az éberséget (amit a magas koffeintartalom biztosít).

Mint a MESZ írja:

ha azonban egy italnak a cukortartalma nulla, akkor az energiatartalma is (szinte) nulla, így logikátlan és akár fogyasztói megtévesztés is lehet, az ilyen italt energiaitalnak nevezni. Igaz, az energiaitalok tartalmazhatnak a szénhidrátokon kívül egyéb energiát biztosító összetevőket is, de ezek energetizáló hatása elenyésző a szénhidrátokéhoz képest.

Igazolható az is, hogy amely ital koffeintartalma csak egy kóla szintjével egyenlő, (10–15mg/100ml) akkor az nevezhető kólának, azaz üdítőitalnak, de semmiképpen nem energiaitalnak. Ezt erősíti a 2011. évi. CIII törvény is, amely a Népegészségügyi Termékadó vonatkozásában határozza meg az energiaital fogalmát: „energiaital az a termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15 milligramm/ 100 milliliter mennyiséget”.

Amikor tehát energiát és éberséget várunk egy energiaitaltól, akkor érdemes megnézni az összetevőket is, mert könnyen belefuthatunk olyan energiamentes avagy csökkentett koffeintartalmú változatba, amely már csak nevében energiaital, és amelytől így hiába várjuk a kívánt hatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!