Európai energiaválság: a francia atomóriás termeléscsökkenése újabb csúcsra lökte az áramárakat

2022. február 8. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyot ugrottak ismét az európai villamosenergia-árak, miután a régió legnagyobb áramtermelője egy hónapon belül másodszor is csökkentette nukleáris termelési célját – írja a Bloomberg.

Az Electricite de France SA közölte, hogy nukleáris termelése idén 1990 óta nem látott szintre eshet vissza, és a Morgan Stanley szerint „jelentős a valószínűsége” annak, hogy 2023-ra is csökkenteni kell a termelési célt. A hiány miatt Franciaország időnként kénytelen volt áramot importálni, ez pedig szűkítette az ellátást a szomszédos országokban, amelyek jelentős részben a francia atomóriásra építik az importjukat.

Az EDF reaktorai az egyre inkább integrált európai energiarendszer egyik legfontosabb tartóoszlopát jelentik, csakhogy az erőműveik egyre megbízhatatlanabbá válik a hosszú tervezett és nem tervezett karbantartási időszakok miatt. A közelmúltban számos üzemzavar súlyosbította az európai energiaválságot, miközben Oroszország egyre kevesebb földgázt szállít a kontinensre.

Az EDF szerint a nukleáris termelés 2022-ben várhatóan 295-315 terawattórára csökken, szemben a korábban jelzett 300-330 terawattórával. 300 alá csökkenésre utoljára több mint három évtizeddel ezelőtt volt példa. A jövő évi termelés további csökkentésére akkor kerülhet sor, amikor az EDF még ebben a hónapban beszámol az eredményeiről – írja jelentésében a Morgan Stanley. Ha a cél 300 terawattóra vagy az alá kerül, akkor jövő télen aggódhatunk a kereslet és a kínálat egyensúlya miatt Emeric de Vigan, a COR-e nevű francia energiaelemző cég vezérigazgatója szerint.

A hírekre a jövő évre szóló német áram ára (az európai referenciaérték) 4,7 százalékkal 147 euróra ugrott megawattóránként, míg a márciusi szerződések ára 5,5 százalékkal emelkedett. A jövő évi francia szerződések ára 7 százalékkal 162 euróra ugrott, ami a 2022-es év eddigi legmagasabb szintje.

Magyarországon a háztartások a rezsicsökkentés miatt nem érzékelik az áram- és gázpiacon dúló brutális inflációt, az energiát fogyasztó vállalkozásoknak, önkormányzatoknak és az energiakereskedőknek azonban évtizedek óta nem látott horrorárakat és nem várt izgalmakat hoz az idei téli szezon itthon is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!