Rövid időn belül ellehetetlenített volna ez a helyzet – mondja a Győrrel kötött szerződést felmondó gázkereskedő

2021. december 23. – 15:39

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Más szerződéses partnereik védelmében is kénytelenek voltak a Győr-Szollal kötött megállapodás jelentős átalakítását kérni vagy a szerződés megszüntetésében eljárni – reagált a Telexnek Jellen Kornél, a Global NRG Zrt. elnöke arra, hogy a gázkereskedő cég december 14-től felmondta Győrrel a szerződését. „Zsarolásról ugyanakkor a legkisebb mértékben sincs szó, ezt hangsúlyozni szeretnénk” – mondta Jellen Kornél. Az elnök szerint a győri hőszolgáltató a Global által leszállított földgázt már nyáron is elsősorban áramtermelésre használta fel, amelyből saját profitot termelt.

A „zsarolást” Győr polgármestere említette azon „nem szép dolgok” között, ami miatt feljelentést tett a Global NRG ellen. A Telex is írt a győri gázhelyzetről amely röviden így foglalható össze: a várossal nyáron sokadszor szerződést kötő kereskedő a gázár elszabadulása miatt az ősszel új feltételekkel állt elő, amelyek egy részét elfogadta volna Győr, az utólagos kompenzációt azonban nem. A szerződést a Global bontotta fel, a városi közszolgáltató és vagyongazdálkodó cégnek, a Győr-Szolnak egy hete maradt új partnert találni, ami nem sikerült. Az eredeti határidő december 21-én lejárt, de január 8-ig a városi cég újabb haladékot kapott. Dézsi Csaba András polgármester már az ügy kirobbanásakor jelezte, hogy a szerződésbontás miatt perre megy.

Az éremnek két oldala van, Jellen Kornél, a Global NRG Zrt. elnöke az ő oldalukról mutatta be a történteket. Nyilatkozata elején emlékeztetett arra, hogy a Telex közvetlenül az előző közgyűlés után kereste meg, amikor a korábbi tárgyalási folyamat még nem zárult le a Győr-Szollal. „Emiatt akkor még nem kívántunk semmilyen üzenetet eljuttatni sem a Győr-Szolnak, sem a polgármester úrnak. Azóta azonban több médiumban kifejtettük a kialakult helyzettel kapcsolatos álláspontunkat, és ezt szívesen megtesszük a Telexnek is.”

Sokéves szerződéses kapcsolatot kellett felmondaniuk – szögezte le Jellen Kornél –, több olyan ok miatt, amely ellehetetlenítette a szerződés fenntartását az eredeti formájában.

Az idei gázéves szerződéskötés óta a piaci árak már több mint hatszorosára emelkedtek, úgy, hogy partnerünk a korábban a szerződéses ár alapját képező mennyiségeknél jelentősen nagyobb mennyiségű gázt vételezett tavasz óta.

Nyáron ez a volumenkülönbség sokszoros volt, és ennek oka nem a távhőtermelésben keresendő. Jellen Kornél hivatkozott Dézsi Csaba András szavaira, mondván, azokból kitűnik, hogy a győri hőszolgáltató a Global által leszállított földgázt már nyáron is elsősorban áramtermelésre használta fel, és ezt a gyakorlatot a továbbiakban is folytatni kívánta.

„A mi kárunkra tehát, az energiaválság közepén a távhő szükségleten felüli földgázégetésből nyert áramot, melyből saját profitot termelt.”

A Global elnöke hangsúlyozta, hogy a legrövidebb távon is ellehetetlenítette volna őket ez a gyakorlat, ezért jártak el a már ismertek szerint. Leszögezte ugyanakkor, hogy „zsarolásról a legkisebb mértékben sincs szó.” Hosszú időn keresztül tárgyaltak a felek, s „a jóhiszeműség jegyében, a korábbi szerződésünk alapján még a megnövelt mennyiségű szállításokat is teljesítettük”. A Győr-Szol a győri közgyűléstől ugyanakkor olyan felhatalmazást kapott november elején, amely nem volt elfogadható a Global számára.

„Míg korábban a Győr-Szol a számláit rendben fizette, a tárgyalások alatt már elmaradt a fizetésével, azóta pedig a leszállított gázmennyiségeket sem kívánja megfizetni, arra hivatkozással, hogy felmondásunkat jogszerűtlennek tekinti.”

A Global elnöke kijelentette, hogy a törvényes rend alapján biztosított a győri távhőellátás, s ők a szerződés felmondása után – anyagi áldozatot vállalva – a végsőkig igyekeztek elkerülni, hogy a távhőtermelés folyamatossága megszakadjon. „Kompromisszumkészségünket mutatja az is, hogy a nagy veszteségeinkből nagyságrenddel kisebb összeget kívántunk érvényesíteni, mint amennyiért az új gázkereskedő a Polgármester úr szerint a további gázellátás biztosítását vállalta volna.” (Az utóbbi több mint 7 milliárd forint lett volna, a Global kárigénye nagyjából egymilliárd volt – a szerk.)

A csattanó a végére maradt: a szerdai Telex-cikk óta több, a távhőtermelést, áramtermelést és ezek finanszírozását érintő kormányrendelet jelent meg, amelyek valószínűleg a győri távhőellátás biztosításáért is születhettek, az egyik ilyennel pedig a veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány megtiltotta a gázkereskedőknek, hogy felmondják vagy egyoldalúan módosítsák a közszolgáltatókkal, távhőtermelőkkel kötött szerződéseiket. „Ezzel a győri polgárok számára a távhőellátás körüli vélelmezett aggodalmak bármilyen esetleges alapja is megszűnt” – mondta Jellen Kornél.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!