Az egyik legnagyobb hitelminősítő sem számít orosz-ukrán háborúra

2022. február 5. – 07:24

frissítve

Az egyik legnagyobb hitelminősítő sem számít orosz-ukrán háborúra
Kijevi utcakép – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról stabilra vette vissza Ukrajna B államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings, írja az MTI.

A nemzetközi hitelminősítő a döntés indoklásában kifejti: alapeseti előrejelzési forgatókönyve nem számol azzal, hogy teljes körű fegyveres konfliktus robban ki Oroszország és Ukrajna között, de várakozása szerint hosszan elhúzódó erőteljes feszültségre kell számítani, és ebben a környezetben feszesebbé váltak az ukrán gazdaság finanszírozási kondíciói.

A Fitch megállapítja azt is, hogy az ukrán szuverén osztályzat tavaly augusztusban végrehajtott előző felülvizsgálata óta növekedtek a külső finanszírozási kockázatok.

A cég a pozitív kilátás visszavételével egy időben megerősítette a B szintű ukrán államadós-besorolást. Ez a szuverén osztályzat mélyen a spekulatív, vagyis befektetésre nem ajánlott kategóriában van, öt fokozattal a befektetési ajánlású besorolási sáv alapszintje alatt.

A Fitch Ratings közölte: az Ukrajna elleni teljes körű orosz inváziót valószínűtlennek tartó alapeseti előrejelzési forgatókönyvet részben az a meggondolás alapozza meg, hogy egy ilyen katonai akcióért Oroszországnak mekkora gazdasági, katonai és geopolitikai árat kellene fizetnie.

Szerepe van ebben az előrejelzésben annak is, hogy az Ukrajna elleni katonai fellépésnek nincs szilárd támogatottsága az orosz közvéleményben

– áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch várakozása szerint az ukrán devizatartalékok az idén 6 milliárd dollárral 25 milliárd dollárra csökkennek; ez a tartalékszint 2,8 havi folyó külső fizetési kötelezettségnek felel meg.

A hitelminősítő prognózisa szerint 2023 végére az ukrán devizatartalék 3,1 havi folyó külső fizetési kötelezettséggel egyenlő szintre emelkedik, de ez is jóval elmarad a Fitch listáján B besorolással nyilvántartott szuverén adósok mediánjától, amely abban az időszakban várhatóan 4,2 hónap lesz.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint az ukrán folyómérleg-egyenleg hiánya az idén 1,6 százalékponttal 2,6 százalékra emelkedik, és 2023-ban 3,4 százalékra bővül. A szuverén külső adósságszolgálati kötelezettség 2022-ben viszonylag magas, 4,3 milliárd dollár lesz, és jövőre 5,4 milliárd dollárra emelkedik tovább.

A Fitch az idén 2,9 százalékos növekedést vár az ukrán gazdaságban. Ez egy százalékponttal rontott előrejelzés az ukrán osztályzat tavaly augusztusi felülvizsgálata óta, és ennek indokai között szerepel a reálbérek és a magánfogyasztás növekedésének lassulása, valamint az, hogy a hazai keresletet a magas földgázárak mellett a megnövekedett geopolitikai kockázat is megterheli – áll a Fitch Ratings elemzésében.

Kollégáink, Nyilas Gergely és Huszti István Ukrajnában vannak, riportjaikat itt és itt olvashatják el. Kijevben beszéltek az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is. A példátlanul nagy orosz csapatmozgások ellenére Ukrajna nem tart egy általános inváziótól. Kijev szerint az ország ezt elsősorban a megerősített haderejének és a nyugati kiállásnak köszönheti, de hangsúlyozza, hogy a támadás veszélye nem múlt el. A Kreml közben több fronton játszik: a folyamatos nyomásgyakorlás mellett Belaruszban is megerősítette jelenlétét, ami a Kreml által kontrollált minszki hatalomváltás kezdetét is jelentheti.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!