Megint kamatot emelt a jegybank

2022. január 25. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes várakozásoknál jelentősebben, 50 bázisponttal 2,9 százalékra emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Monetáris Tanács keddi ülésén – írja a Portfolio.hu.

Az irányadó egyhetes betéti kamatról – amely a felső korlátját is jelenti a következő egy hónap monetáris szigorításának – viszont csak csütörtökön döntenek majd. A gazdasági lap szerint ugyanakkor az alapkamat növeléséről szóló döntés azt sugallhatja, hogy az irányadó ráta is hasonló mértékben, 4,5 százalékra emelkedhet.

Az MNB a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát január elején megszakította, amikor az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ha most csütörtökön emelésről döntenek, így az az idei év első szigorítása lehet.

A kamatokról ebben a cikkben írtunk bővebben, azt pedig legutóbb itt elemeztük, hogy az MNB egy ideje a világtrendeket követve laza jegybankból egyre konzervatívabb jegybanki működésbe váltott, mindezt pedig az infláció elleni harc jegyében tette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!