Féléves mélyponton a bitcoin árfolyama, november óta értékének majdnem felét veszítette el a kriptovaluta

2022. január 21. – 22:14

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: szombatra újabb 7,2 százalékot zuhant a Bitcoin árfolyama, 34 ezer dollárra visszaesve. A gyengülés fő oka, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed egyre komolyabban fontolgatja az alapkamat emelését, ami az egész befektetési piacot átrendezheti. Ezzel összesen már majdnem novemberi értékének felét veszítette el a kriptovaluta.

Korábban írtuk: 38 000 dollár alá süllyedt a bitcoin árfolyama, ezzel pedig féléves mélypontra jutott a kriptovaluta értéke – írja a Bloomberg. A legnagyobb zuhanás pénteken volt, amikor 8,7 százalékot veszített az értékéből a bitcoin, ezzel a november eleji csúcs óta összesen már 40 százalékot zuhant az árfolyam.

A bitcoinhoz hasonlóan más kriptovaluták is veszítettek az értékükből a napokban, az ether árfolyama háromezer dollár alá csökkent, míg a Solana, a Cardano és a Binance Coin is értéktelenebbek lettek. Főleg az utóbbi néhány napban tört meg a befektetők bizalma, miután Nagy-Britannia, Spanyolország és Szingapúr is felvetette, hogy szabályozni fogják a kriptók kereskedését, elsősorban a tapasztalatlan befektetőket érintően. Az orosz nemzeti bank csütörtökön a kriptók teljes betiltását javasolja, az oroszországi bitcoinbányák bezárása pedig az egész ágazatot befolyásolná.

Bár a piaci indikátorok arra utalnak, hogy a bitcoin árfolyama a következő napokban nem fog tovább zuhanni, hosszú távon egyre több a kétség a kriptovaluták jövőjével kapcsolatban. Pozitív jelnek tűnik, hogy a magas inflációval rendelkező országokban egyre gyakoribb, hogy kriptókban intézik a kereskedelmet, de ennek hatásai még nem egyértelműek. Az oroszországi bányászati tilalomról szóló pletykák és a többi ország lehetséges szabályozási szigorításai egyelőre elég sokaknak veszik el a kedvét a kriptóktól.

Tavaly egyébként Kínában már betiltották a bitcoinbányászatot, ezzel a lépéssel jelentősen lecsökkentve az ország áramfogyasztását. A döntés után körülbelül 90 ezer bányászgépet költöztettek át Kazahsztánba, amitől a közép-ázsiai ország áramellátása az összeomlás szélére került. De a bitcoinbányászat nem csak a magas energiaigénye és karbonlányoma miatt kifejezetten környezetpusztító, a bitcoinhálózatok működése ugyanis évente nagyjából 30 ezer tonna elektromos hulladékot termel. Ez körülbelül egy Hollandia méretű fejlett gazdaság szemétmennyiségének felel meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!