Megduplázódott a tíz leggazdagabb milliárdos vagyona a Covid-járvány kitörése óta, miközben 163 millióan kerültek a szegénységi küszöb alá

2022. január 17. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Megduplázódott a világ leggazdagabb tíz emberének vagyona a koronavírus-járvány kitörése óta, elérve az összesen 1500 milliárd dollárt, átszámítva körülbelül 470 000 000 000 000 forintot – írja a Guardian az Oxfam egy friss tanulmányára hivatkozva. A globális szegénység felszámolásáért dolgozó szervezet jelentése szerint az elmúlt két évben 163 millió ember került a szegénységi küszöb alá.

Az Oxfam egy egyszeri, a koronavírus alatt szerzett vagyonra vonatkozó 99%-os adó bevezetését javasolja, szerintük ugyanis a leggazdagabbak vagyonnövekedése elsősorban az állami gazdaságvédelmi intézkedések következményei. A lakosságot ezzel szemben csak a legfejlettebb országokban védték meg az államok, a világ többi részén semmit nem téve az ellen, hogy tömegek szegényedjenek el.

A jelentés szerint a világ lakosságának szegényebb 99%-a összesen csak veszített vagyonából 2020 márciusa és 2021 októbere között, míg a legmódosabb tíz ember naponta 1,3 milliárd dollárral lett még gazdagabb. Csak Elon Musk vagyona tízszeresére nőtt a járvány első húsz hónapjában, 300 milliárd dolláros portfóliójával a világ leggazdagabb emberévé vált a techpápa.

Az Oxfam által javasolt leggazdagabb tíz ember vagyonnövekedésére kivetett egyszeri 99 százalékos adóból szerintük a világ teljes lakosságát be lehetne oltani és 80 fejlődő országban lehetne bevezetni az ingyenes egészségügyet és működő szociális védőhálót. A milliárdosok egyébként még az adó befizetése után is nyolcmilliárd dollárral lennének gazdagabbak, mint 2020 elején.

Danny Sriskandarajah, a brit Oxfam vezetője szerint „a milliárdosok vagyonának robbanásszerű növekedése egy olyan időszakban, amikor a szegénység is növekszik, rávilágít a gazdaságunk alapvető hibáira. Elkerülhető tragédia lenne, hogy naponta haljanak meg emberek olyan alapvető dolgok hiánya miatt, mint az élelmiszer és az egészségügyi ellátás.”

„A vezetők mai generációja elkezdheti helyrehozni ezeket a hibákat a tőke és a vagyon progresszív megadóztatásával, a bevételt pedig életek megmentésére és a jövőnkbe való befektetésre fordíthatja. Biztosítani kell, hogy a Covid hosszú távú öröksége a minőségi, egyetemes egészségügyi ellátás és a szociális védelem legyenek. A kormányoknak történelmi lehetőségük van arra, hogy támogassák a nagyobb egyenlőségre törekvő, bátor terveket, amelyek megváltoztathatják a gazdaság jelenlegi, halálos pályáját” – tette hozzá a szakértő.

Decemberben írtuk meg, hogy a milliárdosok vagyoni aránya rekordra növekedett a járvány alatt, miközben a világ lakosságának szegényebbik fele mindössze a javak két százaléka felett rendelkezik. Annak a gazdasági elméletnek, ami szerint a jólét majd „lecsorog” a gazdagoktól a szegényekhez, itt ismertettük a cáfolatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!