1300 billió forintnyi vagyont halmoztak fel a leggazdagabbak a koronavírus-járvány alatt

2021. december 7. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

3600 milliárd eurót, azaz körülbelül 1 300 000 000 000 000 forintnyi vagyont halmoztak fel a milliárdosok a koronavírus-járvány alatt, miközben százmillió ember süllyedt a mélyszegénységbe a Világbank becslései szerint az elmúlt két évben. A Thomas Piketty francia közgazdász által alapított Global Inequality Lab friss tanulmánya szerint a milliárdosok vagyoni aránya rekordra növekedett a járvány alatt, a leggazdagabb 2750 személy pedig a világ vagyonának 3,5 százalékát birtokolja, miközben 1995-ben ez még csak 1 százalék volt. A világ lakosságának szegényebbik fele mindössze a javak két százaléka felett rendelkezik – emeli ki a Bloomberg összefoglaló cikke.

A friss eredmények ellentmondani látszanak annak a közgazdasági elméletnek, ami szerint a gazdagok által megszerzett vagyon majd „lefolyik” a szegényekhez, és végül mindenki profitálni fog belőle – mondta Lucas Chancel, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette azt is, hogy ugyan a gazdag országok kormányzati intézkedései megakadályozták az állampolgáraik elszegényedését, de a milliárdosok és a társadalom többi része között csak nőttek a különbségek. Ezt korábbi kutatások is igazolni látszanak.

A világ legtöbb országában a társadalom felső tíz százaléka a javak 60-80 százalékát birtokolja, az egyenlőtlenség mértéke Latin-Amerikában és a Közel-Keleten a legdurvább, Európában pedig a legenyhébb. A jövedelmek szintjén kisebb az egyenlőtlenség, a felső tized Európában a bevételek 36 százalékát szerzi meg, Észak-Amerikában a 46 százalékot, míg Dél-Amerikában és Afrikában ez 60 százalék körül van. Mindennek persze a környezetszennyezésre is hatása van, Észak-Amerikában például a felső tíz százalék átlagosan fejenként 73 tonna szén-dioxidot bocsát ki, míg a társadalom szegényebbik felénél ez kevesebb mint tíz tonna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!