Rogán utasításba adta a bankoknak, hogy minden ügyfélnek írják meg, a kormánynak köszönhetik a kamatstopot

2022. január 3. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss, Rogán Antal által jegyzett határozatban kötelezik a bankokat arra, hogy részletesen meghatározott módon tájékoztassák az ügyfeleiket arról, hogy a magyar kormánynak köszönhetik a kamatstopot, azaz a jelzáloghitelek kamatainak rögzítését. Ezen túl azt is meg kell írniuk az ügyfeleknek, hogy az ő esetükben pontosan mennyi forintot nyernek ezen az intézkedésen.

A tájékoztatási kötelezettség és annak formája éppen olyan, mint annak idején a rezsicsökkentésnél: a szolgáltatóknak ott is a kormányra kellett hivatkozniuk, és forintra megírni, hogy mennyivel csökkent a befizetési kötelezettségük.

Orbán december 22-én a Facebookon jelentette be, hogy a kormány az október végi szinteken rögzítette a jelzáloghitelek kamatait, az intézkedés január elején lép hatályba, és az első fél év végéig tart.

Röviden ez azt jelenti, hogy a bankok, elsősorban persze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan azt kérte a lakosságtól, hogy fix, kiszámítható hitelekkel adósodjon el a bankok felé. Aki megfogadta a jótanácsot, és kicsit drágább, de változatlan kamatozású hitelt vett fel, most jól pórul jár, míg aki nem fogadta meg a jótanácsot, és változó, igaz, a felvétel pillanatban kisebb kamattal adósodott el, most kapott egy kamatsapkát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!