Megegyezett a magyar kormány és az osztrák VIG az Aegon felvásárlásáról

2021. december 22. – 23:30

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapodott a magyar kormány és az osztrák Vienna Insurance Group az Aegon Biztosító eladásáról – derül ki az Aegon szerda esti közleményéből.

Eszerint a VIG és a magyar kormány megegyezett az együttműködés alapelveiről és a további eljárásról, ennek alapján a magyar állam 45%-os részesedést szerez a magyar Aegonban és az Unioin Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-ben. Az együttműködésről annyit már lehet tudni, hogy a VIG-é lesz az operatív irányításával és a többségi tulajdon, de a további részletekről még tárgyalnak a felek. A magyar kormány az állami tulajdonban lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t jelölte ki tárgyalópartnernek a folyamatban. Az egyetértési nyilatkozat aláírására a tervek szerint 2021. december 23-án, csütörtökön kerül sor.

Az Aegon amerikai pénzügyi nehézségek miatt 2020. november 29-én állapodott meg arról, hogy 830 millió euróért eladná magyarországi, lengyelországi, romániai és törökországi biztosítási, nyugdíjbiztosítási és vagyonkezelési üzletágát a VIG-nek. A Belügyminisztérium azonban meglepetésre egy célzott törvénnyel vétózta a tranzakciót, erről itt írtunk bővebben. A piaci háttérinformációk szerint a kormány szándéka az lehetett ezzel, hogy a bankrendszerhez hasonlóan a biztosítási szektorban is elkezdjen felépíteni egy „nemzeti bajnokot”. A VIG ekkor fontolgatni kezdte, hogy magyar partnert von be az Aegon Biztosító megvásárlásának „megmentésébe”.

A jelek szerint a tárgyalások mostanra sikerre vezettek, és egy olyan konstrukció született, ami a magyar tulajdoni hányadot teljesen elengedni nem akaró kormányzat és a VIG számára is megfelel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!