Barna Zsolt: Négy-öt eleműre szűkülhet a hazai bankpiac

2021. december 21. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Bankholding Zrt. elnöke-vezérigazgatója az Indexnek nyilatkozott a bankpiacról, illetve saját bankja integrációs menetrendjéről.

A Magyar Bankholding november közepén állt ki a sajtó elé, és ismertette a tervezett integrációs menetrendjét. Barna Zsolt elnök-vezérigazgató most az Indexnek adott részletes interjút, amelyben alapvetően az akkor vázolt menetrendet ismertette, de megfogalmazott pár új állítást is. Mint mondta:

„A tervek szerint az új, egységes bank 2023. május 1-jétől működik majd, az nem hátrány, ha egy ilyen rajt hosszú hétvégére esik.”

A Bankholding azt tervezi, hogy a neobankokhoz hasonló szolgáltatást nyújt, amellyel felveheti a versenyt a Big Tech- és a fintechcégekkel is, miközben a nagybankoktól megszokott biztonságos hátteret is biztosítja.

Az is kiderült, hogy már nem dolgozik annyi tanácsadó a projekten, mint korábban:

„A stratégia és az egyesülési folyamat kialakításakor jelentős hasznát vettük a neves tanácsadóknak, ugyanakkor már a fúziós folyamat implementációs szakaszánál tartunk, amelyben nagyobb szerepet kap a specializált tudás és helyismeret, ezért jobban támaszkodunk a három tagintézmény belső erőforrásaira.”

Barna Zsolt a következő években turbulens időszakra számít a bankpiacon. Úgy vélte, hogy

„a magyar banki piac további koncentrációja várható, ami a jelenlegi hét nagybanki csoportot négy-öt eleművé szűkítheti”.

A vezető szerint természetesen a Magyar Bankholding benne lesz a megmaradó négy-öt bankban, és bár a magyar Commerzbank megvételére még nem jelentkezett a Bankholding, de ha lakossági bank is eladó lesz itthon, arra rárepül.

Ugyanakkor a leendő bank nevét továbbra sem tudtuk meg, csak annyit, hogy Barna Zsolt a konzervatívabb névválasztás híve, de elfogadja, ha nem ilyen név nyer majd.

Mindig érdekes, hogy az OTP-ből érkező és a piacvezető OTP-t versenyre hívó bankvezér miképpen tekint a versenytársra, erről egyrészt egy ilyen rövid kérdés-felelet olvasható:

– Csányi Sándor OTP-vezér nemrégiben egy interjúban sok sikert kívánt a Magyar Bankholdingnak.

– Ezt köszönjük, és örülünk neki.

Másrészt arról is szó esik, hogy a három bank egyesítésével létrejövő új bank mikor érheti utol az OTP-t, Barna erről így vélekedett:

„Bár az OTP magyarországi tevékenységével a mérlegfőösszeg tekintetében a holding összesített mutatója összemérhető, nem cél a banki értékekkel szembemenő öncélú növekedés erőltetése.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!