Csődhelyzetbe jutott az Evergrande

2021. december 9. – 20:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem teljesítő” kategóriába sorolta a Fitch Ratings hitelminősítő az Evergrande kínai ingatlanipari óriást, ezzel gyakorlatilag elismerve, hogy annak csődje lassan végleg elkerülhetetlen – írja a CNN Business. Az Evergrande hónapok óta küzd hatalmasra növekedett adósságainak törlesztésével, de eddig mindig sikerült a legalább harminc nap késedelemmel fizetni.

A cég most hétfőn viszont már nem fizette ki a harminc nappal azelőtt lejáró kötvények kamatait, és nem is tudta megmondani, mikor fog fizetni. Ugyan azt már pénteken belengették, hogy rövid időn belül teljesen fizetésképtelenek lehetnek, de hétfőn már arról beszéltek, hogy a cégen belül egy új bizottságot állítanak fel a jövőbeli kockázatok elkerülése érdekében.

A fizetések elmaradásának hírére az Evergrande részvényeinek árfolyama hétfőn 20 százalékot zuhant, amivel ebben az évben már értékének 87 százalékát veszítette el.

Ahogy korábban írtuk, az Evergrande már hónapok óta szenved a nagyságrendileg százezer milliárd forintnak megfelelő adóssága törlesztésével. A cég korábban mindig újabb befektetőket vont be a régebbi adósságok kifizetéséhez, mióta azonban fény derült a problémáira, érthetően nem jut új forrásokhoz.

A helyzet akkor kezdett eldurvulni, amikor a Kínai Kommunista Párt idén korlátozásokat vezetett be a tizenkét legnagyobb ingatlanfejlesztő cégnek, felső határt szabva azok eladósodásának. Kínában az építőipar is segítette a gazdaság beindulását a koronavírus-lezárások után, ám egyúttal az állampárt aggodalmait is felszította az ágazat felpörgése, ezután határoztak a három vörös vonalnak nevezett korlátozások bevezetéséről.

Az ingatlanspekuláció korlátozására behozott három szabály a cégek nettó adósságát, rövid távú hitelállományát és a kintlévőségeik mértékét is korlátozta, az Evergrande azonban nagyon nem felel meg az új előírásoknak. A cég működésének lényege ugyanis éppen a hitelből finanszírozott folyamatos és agresszív terjeszkedés, ami így már nem lesz lehetséges.

Ahogy a New York Times is kiemelte mai összefoglalójában, az Evergande üzleti modelljének egyik legfontosabb része, hogy még meg nem épült lakásokat adnak el előre. Ez a valóságban azt jelenti, hogy ma is 1,6 millió vásárló várja a már kifizetett lakásaik átadását, melyek befejezése egy csőd esetén erősen bizonytalan.

A cég méretei miatt sokan még ma is azt gondolják, hogy a kínai állam nem fogja engedni, hogy csődbe menjen, ez viszont egyre közelebbinek tűnik. Korábbi elemzésünkben rámutattunk: ha a párt tényleg nem siet az Evergrande segítségére, vállalkozások tízezrei mehetnek tönkre, és rosszabb esetben az egész ágazatra csődhullám várhat.

Frissítés: kínai vezető intézmények sora kommentálta az Evergrande helyzetét a leminősítést követő órákban, ami a a Bloomberg szerint szokatlanul összehangolt megközelítést mutat egy csődbe jutott vállalatról szóló globális narratíva alakítására. A Kínai Bank- és Biztosítási Szabályozó Bizottság angol nyelvű nyilatkozatai, valamint a Kínai Népbank kormányzójának, Yi Gangnak a csütörtöki megszólalása arra utal, hogy Peking egyértelmű üzenettel igyekszik megcélozni a globális befektetőket: nem fogják kimenteni az Evergrande-ot, de az esetleges csőddel járó kockázatokat kordában tartják. A napokban – vélhetően nem függetlenül az Evergrande helyzetétől – Kína szabályozási könnyítést is lebegtetni kezdett, Li Keqiang miniszterelnök a bankok számára kötelező tartalékráta lehetséges csökkentéséről beszélt, ami a kisebb cégek számára jelenthet pénzügyi segítséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!