Jövőre véget érhet a járvány és helyreállhat a világgazdaság a JP Morgan előrejelzése szerint

2021. december 08. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai JP Morgan befektetési bank szerdán megjelent jelentésében azt jósolják, hogy 2022-ben véget ér a koronavírus-járvány, és a világgazdaság teljes mértékben helyreáll – írja a Reuters.

A jelentés szerint vakcinák és a járvány elleni hatékonyabb védekezés „erős ciklikus fellendülést, a globális mobilitás visszatérését és a fogyasztók felgyülemlett keresletének felszabadulását” eredményezik majd.

„Azt gondoljuk, hogy 2022 a globális fellendülés éve lesz, visszatérünk a világjárvány kitörése előtti normális gazdasági és piaci feltételekhez” – mondta Marko Kolanovic, a bank globális piacokért felelős vezetője. Emelkedni fognak szerinte a piaci részvények és az amerikai kincstárjegyek hozamai is.

Ahogy Komplexünkben írtuk, 2021 elején arról volt szó, hogy ez a gazdasági talpra állás éve lesz, beindulnak az oltási programok, feloldják a korlátozásokat, és az indítás gomb megnyomása után ismét kilő a növekedés, magunk mögött hagyhatjuk a koronaválság kényelmetlenségeit, legalábbis a gazdasági életben. Ehhez képest most azt látjuk, hogy bár a növekedési adatokra valóban nem lehet panasz, több dolog beárnyékolja a fellendülés érzetét, és eszeveszett drágulás megy végbe megannyi szektorban. A gazdaság poszt-Covid helyzetéről itt olvashat bővebben.