10 927 forintot kell fizetni idén a négyfős karácsonyi menüért

2021. december 7. – 07:05

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év alatt harmadával drágult meg karácsonyi menü ára, a leggyorsabb áremelkedést pedig az elmúlt egy évben tapasztalták a Hvg.hu újságírói.

Az alapvető élelmiszerek után a hús is jelentősen megdrágult. Az étolaj ára több mint 30 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Feltűnő az is, hogy a sokáig nyomott áron forgalmazott liszt ára hogyan lőtt ki az elmúlt időszakban.

Idén először már nem lehet megúszni tízezer forint alatt a négyfős karácsonyi menüt: 10 927 forintot tett ki a végösszeg.

A zöldségek, tejtermékek ára ezúttal nem mutatott nagy változást, áresést pedig egyedül a máknál tapasztaltak.

Évtizedes csúcson van a világpiaci élelmiszerár, és nem látni, mikor ér véget a drágulás. Magyarországon 2022-ben várható nagyobb áremelkedés. Különböző kormányok különböző módon próbálják lefékezni az inflációt.

Korábban írtuk, hogy a fenyőfa idén akár húsz százalékkal is drágább lehet, mint tavaly. Az áremelkedésnek több oka van: az egyik a szállítási költségek emelkedése, a másik az euróárfolyam, de drágább lett a növény előállítása is.

A Magyar Nemzeti Bank idén és jövőre is öt százalék körüli inflációval számol, 2022-re 4,7–5,1 százalék az előrejelzési sáv.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!