Radovan Vitek újabb nagy üzlete, a cseh üzletember már gazdagabb, mint Csányi, Mészáros és Gattyán együtt

2021. december 4. – 10:44

Radovan Vitek újabb nagy üzlete, a cseh üzletember már gazdagabb, mint Csányi, Mészáros és Gattyán együtt
Radovan Vitek, egy svájci megbeszélésen – Forrás: YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Kőkemény üzletemberről van szó, aki már egymillió négyzetméternyi ingatlannal rendelkezik Európában.

Hallott már Radovan Vitekről, a cseh milliárdosról? A válasz vélhetően a legtöbb olvasó esetében nemleges, pedig igazi kelet-európai celebüzletemberről van szó, aki pár éve megvásárolta Ringo Starrnak, vagyis a Beatles-dobosának a kastélyát, vagy aki, amikor felbosszantotta egy inkorrekt svájci önkormányzat, dühében lezárta a térség összes sífelvonóját. Megtehette, hiszen az övé volt mind. Na, de miért jutott egyáltalán az eszünkbe Radovan Vitek?

December 3-án este rövid sajtóközlemény csorgott be a szerkesztőségünkbe. A luxemburgi bejelentés szerint a CPI Property Group (CPIPG) az Immofinanz legnagyobb részvényese lett, és vételi ajánlatot jelentett be a vállalat összes részvényére. Luxemburgi hír, cseh vevő, osztrák célpont, miért érdekes ez nekünk?

  • Egyrészt azért, mert mind a vevő, mind a célpont nagyon komoly ingatlanbefektető Magyarországon is.
  • Másrészt azért, mert lassan tényleg ideje megismernünk Radovan Vitek nevét, aki ma 4,5 milliárd dolláros vagyonával gazdagabb, mint a három legvagyonosabb magyar (Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, Gattyán György) együttvéve.

Vitek pályája

Az éppen 50 éves, szlovákiai születésű Radovan Vitek már szinte felnőttként, 19 évesen élte meg a rendszerváltást, és azonnal belevetette magát az ingatlanüzletekbe. A szlovák kuponos privatizáció során indult, majd 1997-ben átköltözött Csehországba. Ma már a cseh gazdaglistákon szerepel (akárcsak a pozsonyi születésű Andrej Babiš, aki szlovák üzletemberként indult, de cseh miniszterelnök lett), és mindig Vitek a második, mert a listát egész térségünk leggazdagabb embere, Petr Kellner, majd az ő tragikus helikopter-balesete miatt az örököse vezeti.

Vitek fő cége a CPI Property Groupja ma már 1 millió négyzetméternyi ingatlant birtokol, irodákat, szállodákat, főleg Csehországban, de komoly ingatlanjai vannak Berlinben, Budapesten, Svájcban sípályái, a francia Cote d'Azure-on, Horvátországban idegenforgalmi érdekeltségei, Lengyelországban pedig bevásárlóközpontjai.

A cég akkor lett óriási, amikor pár éve bekebelezte az Orco nevű céget, amivel később meggyűlt a baja Viteknek, mert sokféle per, eljárás is indult a tranzakció miatt.

Vitek ma már méretes családjával (négy gyermeke van) Nyugatra költözött, sokáig Svájcban élt, de aztán a gyerekek iskoláztatása miatt átköltözött Nagy-Britanniába. Itt sem aprózta el, Ringo Starr, a Beatles dobosának egykori ingatlanját, egy Rydinghurst nevű 17. századi kúriát vásárolt meg, a Surrey megyei Cranleighben, mindössze 40 kilométerre Londontól, de azért vett egy londoni ingatlant is az elegáns Belgravia negyedben. Ebben a Forbes-beszámolóban látszik is a ház.

Viteknek emellett van egy villája a Franciaországhoz tartozó, mindössze 10 ezres Saint Barthélemy szigeten, és megőrizte a házát a svájci Alpokban is.

Konfliktushegyek

Vitek ellentmondásos figura, és nagyon harcos típus. Főleg a kiskereskedelem gyors fejlődéséből profitált, emellett nagyon ügyesen használta ki a 2008-as pénzügyi és ingatlanválságot, a nehéz helyzetbe került cégektől vásárolt raktárakat, irodákat.

Az elmúlt években sokszor a veszekedései is bekerültek a hírekbe. Egyik cége, a svájci Remontees Mecaniques Crans-Montana Aminona SA révén a cseh milliárdos a svájci síüzlet, vagyis sífelvonók, üzletek, éttermek egyik meghatározó tulajdonosa lett. Ám hamarosan csúnya vitába keveredett a sípálya környékén található három településsel. Volt egy megállapodása, hogy az önkormányzat közel egymillió frankkal támogatja a vállalkozását, a főszezonon kívüli sílift-üzemeltetés és a költséges világkupa futamok lebonyolításáért cserében, de ebből az önkormányzatok megpróbáltak kifarolni. Vitek nem alkudozott sokáig, egyszerűen lezárta a lifteket, az önkormányzatok pedig tajtékoztak a reputációveszteség miatt, aztán a felek még egy kicsit vádaskodtak, majd megegyeztek. Franciául tudók itt láthatnak egy videót az esetről.

A konfliktusok máskor sem kerülték el, Luxemburgban azért kapott bírságot, mert az Orco Property Group részvényeinek felvásárlása közben szabálytalanul járt el.

Emiatt magánbefektetők is megpróbálták beperelni. Előbb Luxemburgban, majd New Yorkban is indult eljárás, utóbbiban egymilliárd dollár volt a tét, de ezeket Vitek nyerte. Jelenleg Csehországban van egy nagy vitája, a kissé lepusztult Holešovice metró- és vasúti állomás környékén készül egy komplex városfejlesztés, Vitek itt veszett össze a partnereivel.

Eduard Zehetner, az Immofinanz egykori vezetője egy 2010-es felvételen. Fotó: Helmut Fohringer / AFP
Eduard Zehetner, az Immofinanz egykori vezetője egy 2010-es felvételen. Fotó: Helmut Fohringer / AFP

Magát a mostani tőzsdei bejelentést amúgy nagyon nem érdemes cifrázni, a lényeg, hogy Vitek cége, a CPIPG részvényenként 21,2 eurót ajánlott fel a szabadon elérhető Immofinanz-részvényekért. Utóbbinak a részvényeit elsősorban a Bécsi Értéktőzsdén jegyzik. Összesen 5 milliárd eurós ingatlanportfóliója van, elsősorban Ausztriában, de Németországban, Csehországban Lengyelországban és Magyarországon is aktív.

A CPIPG jelenleg 21,4 százalékos részesedéssel máris az Immofinanz legnagyobb részvényese, a tervei szerint további lépésként 10,6 százalékos részesedést vásárol egy konkrét eladótól (RPPK Immo GmbH-), vagyis 32 százaléka már lesz, és ehhez jön a kisrészvényesek által felajánlott pakett.

Akit pedig a két cég budapesti ingatlanportfóliója érdekel, itt érhető el a CPI portfóliója, így például az Andrássy palota, a Starlight Suitten Hotel, az Airport City, a CityMarket Soroksár.

Az Immofinanz budapesti portfóliója itt látható például olyan irodákkal, mint a Haller Garden, az Átrium Park, vagy a Szépvölgyi Business Park.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!