35 ezer háztartás kaphat EU-s ingyenpénzt napelemre és fűtéskorszerűsítésre, kicsit módosultak a szabályok

2021. december 3. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Pár nappal a lakossági napelemes pályázat megnyitása előtt ismét belenyúltak a pályázat szabályrendszerébe, ami sok helyen csak kisebb módosításokat tartalmaz, néhány helyen viszont egészen fontos változtatásokat is – írja a Portfolio.

December 6-tól lehet pályázni napelemre és fűtéskorszerűsítésre, az EU-s helyreállítási alapból 200 milliárd forint jönne a célra, 100 százalékos vissza nem térítendő támogatással akár 11 millió forintot is kaphat egy család. A részletszabályok korábban is változtak, a gyerek nevére már biztosan felesleges a pénz miatt íratni a házat.

A mostani változtatások érintik például a jövedelemkorlát számítását, a hétvégi házakhoz/nyaralókhoz szükséges igazolásokat. Nagy változás továbbá, hogy már nem a tavalyi egész éves, hanem a pályázat beadása előtti utolsó villanyszámla számít a beruházás méretezésénél, és végülis 5 kW-osnál nagyobb kapacitású inverter is beépíthető indokolt esetben. De a nyílászárókra vonatkozó szabályt is pontosították.

Aki már előszerződést kötött a kivitelezőjével, azt egy közlemény szerint nem érheti hátrány az újabb módosítások miatt. Közben egy másik, rendkívüli közleményben arra bíztatják a pályázókat, hogy ha visszaélést tapasztaltak a kivitelezők felől, azt jelentsék be a területileg illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályán – vette észre a Portfolio.

Napelem, fűtéskorszerűsítés

35 ezer háztartás kaphat napelemek telepítésére támogatást, a harmaduknak a fűtéskorszerűsítést is fizetik, méghozzá 100 százalékos vissza nem térítendő támogatással, vagyis egyáltalán nem kell önerő. Az energiahatékonyság szempontjából is fontos támogatás abból a helyreállítási alapból menne, aminek a magyar terveit még nem fogadta el a Bizottság, de ha az összeg lehívható lesz, az gyakorlatilag ingyenpénzt jelent a háztartásoknak.

A pályázatokat itt lehet majd beadni, a határidő megyénként változik, először öt dunántúli megyében érdemes majd december 6-án délután öttől a gépeknél ülni.

A 100 százalékos támogatásra csak azok pályázhatnak, akiknél az egy főre jutó havi bruttó az országos átlag alatt van, vagyis nem haladja meg a 400 ezer forintot. Ez a szociális elem azért van beépítve, hogy elsősorban azoknál segítsék elő a drága energetikai beruházást, akiknek erre önerőből nem lenne módja. A jövedelemnél nem az összes háztartástagot veszik figyelembe, hanem azokat, akik (rész)tulajdonnal rendelkeznek az ingatlanban. A több gyerekre ugyanakkor pluszpontokat lehet kapni, ahogy a rosszabb helyzetű járásokban élőknek is járnak extra pontok.

A maximális támogatás napelem-létesítésnél bruttó 2,9 millió, ha fűtéskorszerűsítés is lesz, bruttó 11,3 millió forint. A kivitelezés az ITM tervei szerint februárban indulhat, a minisztérium úgy számol, hogy a támogatások hatására harmadával több lesz Magyarországon a megújuló energiát hasznosító épület.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!