Mikulástól lehet pályázni a napelem-támogatós ingyenpénzre, de semmi trükközés a gyerekekkel

2021. november 3. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

December 6-ától lehet az első megyékben beadni a pályázatot a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítésre. Az EU-s helyreállítási alapból 200 milliárd forint jönne a célra, 100 százalékos vissza nem térítendő támogatással akár 11 millió forintot is kaphat egy család. A részletszabályok időközben is változtak, a gyerek nevére már biztosan felesleges a pénz miatt íratni a házat.

35 ezer háztartás kaphat napelemek telepítésére támogatást, a harmaduknak a fűtéskorszerűsítést is fizetik, méghozzá 100 százalékos vissza nem térítendő támogatással, vagyis egyáltalán nem kell önerő. Az energiahatékonyság szempontjából is fontos támogatás abból a helyreállítási alapból menne, aminek a magyar terveit még nem fogadta el a Bizottság, de ha az összeg lehívható lesz, az gyakorlatilag ingyenpénzt jelent a háztartásoknak.

A pályázatokat decemberben lehet majd beadni, a határidő megyénként változik, először öt dunántúli megyében érdemes majd december 6-án délután öttől a gépeknél ülni. A kiírás részletszabályai azonban még most is változtak, az új elemeket a Portfolio szedte össze. A két lefontosabb elem:

  • a katás és kivás vállalkozói jövedelmeket is beszámítják, ezeket is figyelembe veszik a jövedelemalapú jogosultságnál;
  • kizáró tényező az olyan trükközés, amivel valaki csak azért ad mondjuk ajándékozással résztulajdont az ingatlanban a gyermekének, hogy így kerüljön az egy főre jutó jövedelme a meghatározott korlát alá.

A háttér, hogy a 100 százalékos támogatásra csak azok pályázhatnak, akiknél az egy főre jutó havi bruttó az országos átlag alatt van, vagyis nem haladja meg a 400 ezer forintot. Ez a szociális elem azért van beépítve, hogy elsősorban azoknál segítsék elő a drága energetikai beruházást, akiknek erre önerőből nem lenne módja. A jövedelemnél nem az összes háztartástagot veszik figyelembe, hanem azokat, akik (rész)tulajdonnal rendelkeznek az ingatlanban. A több gyerekre ugyanakkor pluszpontokat lehet kapni, ahogy a rosszabb helyzetű járásokban élőknek is járnak extra pontok.

A maximális támogatás napelem-létesítésnél bruttó 2,9 millió, ha fűtéskorszerűsítés is lesz, bruttó 11,3 millió forint. A kivitelezés az ITM tervei szerint februárban indulhat, a minisztérium úgy számol, hogy a támogatások hatására harmadával több lesz Magyarországon a megújuló energiát hasznosító épület.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!