Egy év alatt a 61-szeresére, 16,9 milliárd forintra nőtt a lélegeztetőgépeket beszerező egyik cég árbevétele

2021. november 10. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány kitörése után a magyar kormány mintegy 16 ezer lélegeztetőgépet szerzett be különböző cégeken keresztül. A járvány legsúlyosabb időszakában nagyjából 1600 gép volt egyidejűleg használatban Magyarországon. A beszerző cégek egyike volt az Európa Ázsia Kft., amely egy év alatt 61-szer több árbevételt és tizenegyszeres profitnövekedést ért el az előző évhez képest. Mindezt alkalmazottak nélkül – írja az Mfor.hu.

Az Európa Ázsia Kft. 2020-as beszámolója csak szeptember végén került fel az Igazságügyi Minisztérium honlapjára. A cég 1080 lélegeztetőgépet biztosított nettó 50,9 millió dollárért, vagyis jelenlegi árfolyamon 15,8 milliárd forintért. Ez az összeg már teljes egészében megjelent a cég tavalyi beszámolójában:

  • Az értékesítésből származó bevételük 16,9 milliárd forint volt, miközben 2019-ben „csupán” 276 millió forint folyt be a cég kasszájába.
  • A 16,9 milliárdos összbevétellel szemben 16,5 milliárdos anyagjellegű ráfordítást számoltak el. Ebből az olvasható ki, hogy a magyar államnak eladott lélegeztetőgépeket mennyiért szerezték be.
  • Összességében egy év alatt jelentősen nőtt a cég nyeresége, a 2019-es 19,3 millió után tavaly 271 milliót számoltak el. A pénzügyi műveleteken elért 55 milliós veszteség, valamint a 30 milliós adófizetési kötelezettség elszámolása után 184,9 millió forint tiszta profitjuk maradt 2020 végén. Ezt az összeget az eredménytartalékba helyezik, nem fizettek osztalékot.
  • Az üzletet alkalmazottak nélkül bonyolították le, a cégnek évek óta egyetlen dolgozója sincs.

Az Európa Ázsia Kft. a kereskedőházas vonalon érkezhetett a húsos fazékhoz, és a Direkt36 cikke szerint a kormányhoz és a DK-s Oláh Lajoshoz egyaránt közel áll. A cég 2018 októbere óta szerződéses partnere a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek, Kínában üzemeltet kereskedelmi partnerirodát, emellett pedig Malajzia, Szingapúr és Indonézia is az illetékességi területükhöz tartozik. Ezért a tevékenységért havi 23 millió forintot kap a cég.

A járványon nagyot kereső hazai cégekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!