Összefogva állnak a sarkukra a fővárosi cégek szakszervezetei

2021. október 28. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Állandó együttműködést kötöttek a fővárosi tulajdonú vállalatoknál működő szakszervezetek – tudta meg a 24.hu Naszályi Gábortól, az új szervezet koordinátorától.

Az október 28-án létrehozott, konföderációkon is átívelő egység Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (FÖX) névre hallgat. A hét alapító szervezet szándéka szerint a FÖX mostantól a munkavállalókat érintő döntéshozatali rendszerben megkerülhetetlen szerepet fog betölteni. A FÖX tagjai:

  • Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ),
  • Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ),
  • Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ 2000),
  • Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ),
  • Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ),
  • Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD),
  • Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ).

Naszályi Gábor, aki az EKSZ elnöke is, azt mondta, a Bérszövetség nevű korábbi együttműködést váltó FÖX egy lényegesen magasabb szintű, erősebb, állandó formája lesz a közös érdekérvényesítésnek. A Bérszövetség akkor jött létre, amikor tavasszal a Főváros a Covid okozta nehézségekre hivatkozva nem akart bér emelni, a szakszervezetek viszont 6 százalékos emelés kiharcolását tűzték ki célul. Ez végül nem valósult meg, helyette viszont sikerült egy jónak értékelt bérpolitikai megállapodást kötni a fővárossal, az együttműködést pedig most állandósítják.

A FÖX felügyeli mostantól e megállapodás részleteinek mielőbbi teljesülését, a Budapest-pótlék kidolgozásának folyamatát, az éves bérkeretek véglegesítését és a helyi megállapodások elveinek egyeztetését is. Célja emellett egy tripartit rendszerű Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum létrehozása.

Ha budapesti önkormányzat anyagi helyzetéből indulunk ki, a FÖX-nek nem lesz egyszerű dolga a közeljövőben: Karácsony Gergely nemrég arról beszélt, az önkormányzatok szelektív kormányzati kivéreztetése miatt Budapest már folyószámlahitelből él, és ha nem lesz kormányváltás, májusban fizetésképtelenné válhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!