Karácsony: Az sms-ek, amiket kaptam, nem zsarolások, inkább csak fenyegetőzések, beszólogatások

2021. október 14. – 19:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azért beszélt a zsaroló sms-ekről, mert az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy az előválasztás alatt nyomás alá helyeződtek azok a politikusok, akik számítanak, mondta Karácsony Gergely csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A főpolgármester szerdán mondta azt, hogy „hosszú azoknak a politikusnak a listája, akik megpróbáltak megzsarolni, rajta van Gyurcsány Ferenc is”. Karácsony azt mondta: a Demokratikus Koalíció elnöke ezt általában sms-ben szokta megtenni, de konkrét esetet nem említett. Gyurcsány az egészre úgy reagált csütörtökön: felhatalmazza Karácsonyt, hogy „hozza nyilvánosságra az sms-eket, melyeket velem váltott, és amelyekben én megzsaroltam őt”.

Karácsony az Egyenes beszédben most azt is mondta, hogy „nagy bajban lennénk, ha ezekkel az sms-ekkel kellene szórakoztatnunk egymást”, de most már inkább a békekötés ideje van.

A műsorvezető kérdésére, miszerint miért nem ment el ezzel az állítólagos zsarolással a rendőrségre, már azt mondta, „inkább fenyegetőzésnek nevezném ezeket”, egy hatalmi kérdés részének. De Karácsony szerint „túl leszünk ezen”, és most nagyobb küzdelem van előttük, a jövő évi választás.

„Zsarolták vagy nem zsarolták?” – tette fel a kérdést a műsorvezető. „Nem, nem, ezt nagyon határozottan szeretném mondani. Ezek politikai játszmák, beszólogatások. Semmiképp sem olyan, amivel bíróságra kéne menni” – válaszolta Karácsony.

Márki-Zay Péter korábban a Nyugati téren tartott sajtótájékoztatója után az ATV Híradójának azt mondta csütörtökön, hallott egy hangfelvételt arról, hogy „Gyurcsány Ferenc hogyan reagál és fenyeget embereket, akik ki akarnak lépni a DK-ból”. Azt mondta, reméli, hogy aki megmutatta, nyilvánosságra is fogja azt hozni.

Karácsony az Egyenes beszédben ezután a mögötte álló 99 Mozgalomról beszélt. Szerinte a mozgalom betöltötte azt a szerepet, amiért létrehozták, és szeretné is azt tovább építeni. Azt is mondta, a mozgalomnak nem az volt a fő célja, hogy ő legyen a miniszterelnök, hanem hogy Magyarországot egyesítse. Kritikus megjegyzést, felháborodást pedig nem kapott a mozgalom tagjaitól azért, mert ő maga visszalépett Márki-Zay Péter javára az előválasztáson.

Karácsony a műsorban azt is állította, visszalépése előtt beszélt a mögötte álló pártokkal. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke pár napja mondta azt, hogy Karácsony nem egyeztetett velük a visszalépése előtt.

Mit tart az elmúlt két év legsikeresebb döntésének? – kérdezték Karácsonyt. A főpolgármester erre arról beszélt, az elmúlt két év főképp a járvány elleni küzdelemmel telt, és komoly sikernek tartja, hogy a főváros például ingyenes teszteket biztosított a budapestieknek. Önmagában most nem írná elő, hogy Budapesten kötelező legyen a maszk a tömegközlekedési eszközökön, de arra buzdítja a kormányt, írja elő a kötelező maszkviselést a zárt terekben. Mert amíg az országban nincs egy általános előírás, addig csak a fővárosban ez nem fog menni.

A műsorban rákérdeztek a főpolgármesteri kampányban tett ígéreteire, például a Tiborcz-adóra, vagy arra, hogy minden nyugdíjas kap 20 ezer forint fűtéstámogatást. Karácsony erre azzal reagált, hogy a programjában nem volt benne a Lánchíd vagy a Blaha felújítása, mégis megtette.

Ezután arról beszélt, a főváros ma a folyószámlahiteléből él, ezért tud működni, ebből nagyjából még májusig működhet Budapest. Ha nem lesz kormányváltás, akkor azt a Fővárosi Önkormányzat nem éli túl, mondta Karácsony.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!