Naperőműcég debütált a tőzsdén, a tulajdonosok fajsúlyos magyar üzletemberek

2021. október 21. – 13:09

Naperőműcég debütált a tőzsdén, a tulajdonosok fajsúlyos magyar üzletemberek
Vadas László, a Nap Nyrt. elnöke Fotó: Brückner Gergely / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Nap Nyrt. papírjaival október 21-től lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén,

A Nap Nyrt. – amúgy nevéhez méltóan – naperőműveket szeretne venni és üzemeltetni. A társaság 2,65 millió darab, egyenként ezer forint névértékű papírja már forog a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) úgynevezett Xtend piaci kategóriájában.

A NAP Nyrt. két körben hajtott végre eddig sikeres zártkörű tőkeemelést, amelyekben a társaság 2,55 milliárd forintot vont be, de úgy tudjuk most készül egy harmadik zárt kör is, aztán a lehetőségekhez illeszkedően további tervek vannak.

Végre egy megújuló

Mint azt Vadas László elnök (ő korábban a McKinsey tanácsadója, majd a CEMI tulajdonosa volt, de kockázati tőkésként a GB & Partners-szel is dolgozott együtt), illetve Gál Kristóf (aki egy külföldről frissen hazatért pénzügyi szakember) vezérigazgató a csengetést és az első tőzsdei üzletkötéseket követő fogadáson elmondták,

a vállalat éppen egy éves, a 2020 októberi megalapításakor az alapítók célja egy olyan, a befektetők széles köre számára elérhető, hosszú távon osztalékfizető képességgel bíró befektetési célpont létrehozása volt, amely kizárólag zöld energiatermeléssel foglalkozik.”

Söjtör

A társaság portfóliójába egyelőre 30 darab, összesen 15 megawatt teljesítményű söjtöri (Zala megye) naperőmű tartozik. Söjtör onnan lehet ismerős, hogy itt született Deák Ferenc, a család kúriája (vagy legalábbis, amit annak kineveztek) ma is látogatható.

A társaság természetesen nem szeretne megállni a csodás fekvésű, dimbes-dombos vidéken kialakított nappaneleknél (amelyeknek egyetlen problémája, hogy a gazdag élővilággal megáldott területen rengeteg a madárürülék, amely nem barátja a nappaneleknek, sőt rontja az erőművek hatékonyságát).

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója szerint mindenesetre a NAP Nyrt. nyilvános megjelenése jelentős mérföldkő az alternatív energia szektor hazai térhódításában, amelynek ösztönzése fontos a Budapesti Értéktőzsde számára is.

Nehézsúlyú játékosok

Ami pedig a céget illeti, neves, más szektorokból is ismert üzletemberek sokasága bukkan fel a cég tulajdonosi struktúrájában, illetve vezetésében. Az eddig már megemlítetteken túl, Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója is az igazgatóság tagja.

A három jelenlegi nagytulajdonos pedig egyaránt 32,8-32,8 százalékkal rendelkezik, a fennmaradó kevesebb mint 2 százalék a kisebb befektetőké.

A nagy tulajdonosok:

  • Földvári Gábor, az ingatlanokban, kockázati tőkealapokban utazó üzletembernek több ipari érdekeltsége is van, benne volt korábban a letelepedési kötvény üzletben, a Bookline alapításában és ismert numizmatikus, bankjegygyűjtő, itt olvasható még az Indexen készített interjúnk vele.
  • Skamla Pál is sok cégben érdekelt, de ezek közül az 5 milliárd forintos forgalmú M&S Informatikai Zrt. tűnik a legizgalmasabbnak, mert ez több kritikus hazai rendszer kulcscége.
  • Végül a szegedi Telc Robert Julius pedig szintén több tucat cégben, így szegedi ingatlanos érdekeltségekben van jelen, olykor Földvári Gáborral, vagy a szintén a baráti körbe tartozó Korányi G. Tamással, a Napi Gazdaság egykori frontemberével, ismert magánbefektetővel és térképgyűjtővel.

Kínai

Érdekesség, hogy éppen a kibocsátás előtt egy nappal írta meg az Mfor.hu, majd a nyomában a 444.hu, hogy új tulajdonosokhoz került a titokzatos kínai vakcina-beszerző cég, amely valaha az ismeretlen Tuza Máté birtokában volt. Ennek a sztorinak annyi köze van a most debütáló Nap Nyrt-hez, hogy az új tulajdonosok (Fidenza és a Grabo Magántőkealapok) kezelője az a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt, amely szintén Földvári Gábor érdekeltsége.

Csak a geg kedvéért írjuk ide, mert arról egyelőre nincsen információnk, hogy a lapunkban rendre kiváló elemzésekkel jelentkező Hold vett-e már Napot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!