Dobrev: Sávos rezsidíjra lenne szükség, a leggazdagabbak pénzéből lehetne fedezni a legszegényebbek rezsijét

2021. október 15. – 15:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rezsipolitika terén teljesen mást gondolunk Márki-Zay Péterrel – erről beszélt Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje. Dobrev szerint sávos közműdíjra lenne szükség.

A DK-jelöltje szerint arra lenne szükség, hogy egy alap mértékig ingyenesen járjon mindenkinek egy „közműminimum” a vízre, a gázra és a villamosenergiára, ez az alap mindenkinek alanyi jogon járna. Ha pedig valaki ennél egy kicsit többet fogyaszt, az egy kicsit többet fizetne érte, ha pedig valaki még többet fogyaszt, az még többet fog fizetni érte – vezette le.

Mint mondta, gyakori félreértés, hogy egy ilyen ingyenes alapszolgáltatással rendelkező rendszert nem lehetne megvalósítani, de ez a program szerinte azért lenne megvalósítható, mert a leggazdagabbak pénzéből lehetne fedezni a legszegényebbek rezsijét.

„Több felelősség fent, több lehetőség lent. Ezt jelenti a társadalmi igazságosság” – mondta.

Márki-Zayt erre az elképzelésre a csütörtöki, Greenpeace által szervezett vitán Dobrev szerint azt mondta, hogy „abszolút kiverte nála a biztosítékot”, hogy bárkinek is ingyen energiát adjunk. A DK-jelöltje azt mondta, ez egy gyakori jobboldali megközelítés, de ő ezzel szemben „progresszív baloldaliként” úgy véli, a társadalmi igazságosság jegyében „nem hagyhatjuk, hogy emberek fagyjanak meg a saját lakásukban, mert nem telik nekik fűtésre, és nem hagyhatjuk, hogy egy gyerek azért ne tudjon fürödni, mert nem telik a családjának vízszámlára”.

Dobrev szerint az ingyenes közműminimum koncepciója lényegében arról szól, hogy mindenkinek járjon az emberhez méltó élet.

Zöldpolitikáról vitáztak

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter a klímaváltozásról vitázott csütörtök este a Greenpeace online eseményén, ez volt a két politikus utolsó nyilvános beszélgetése az ellenzéki előválasztás második fordulójában az urnazárás előtt. A felmerült témákban nem sűrűn értettek egyet a miniszterelnök-jelöltek. Az derült ki, hogy amíg a hódmezővásárhelyi polgármester szerint a „kisemberek és a környezetvédelem két külön dolog”, addig a DK-s jelölt szerint nem populizmus, ha az a cél, hogy a klímakatasztrófa elleni küzdelem árát nem a kisemberekkel akarják megfizettetni.

A pénzügyi megtérülési számítások nem veszik figyelembe a legszegényebb embereknél jelentkező társadalmi hatásokat – mondta Dobrev, hozzátéve, hogy ő nem szereti, amikor a jobboldali politika zöldügyi kérdéseket onnan közelíti meg, hogy „pénzügyileg rentábilis-e”. Externáliákat, külső költségeket is kell figyelni, Dobrev ezért bátrabb kormányzást szeretne. Márki-Zay szerint viszont a „ne az emberekkel fizettessék meg”, az egy populista szlogen, attól függetlenül, hogy a kormány vagy épp az ellenzék használja, és fontos kérdés, hogy a már elindult és a hódmezővásárhelyi polgármester által „nagyon helyesnek” tartott átállásnak milyen költségeit vállalják be a lakosok.

Dobrev vitatta, hogy populizmus lenne, ha az a cél, hogy ne az emberekkel fizettessék meg a klímakatasztrófa elkerülésének érdekében a felmerülő hatalmas költségeket. Szerinte ezt igazságosan kell elosztani, ennek eszköze a multik minimumadója és a szennyező nagyvállalatok megadóztatása. Semmit nem ér az, ha Európából más kontinensekre viszik a szennyező iparágakat, így az adóztatáskor a teljes termékciklust kell figyelembe venni – tette hozzá Dobrev.

Márki-Zay amellett érvelt, hogy az olcsó energia túlfogyasztáshoz vezet, a saját egyesült államokbeli és kanadai tapasztalatára hivatkozva elmesélt két történetet is. Az egyik szerint amikor drágább lett a benzin, akkor az amerikai főnöke és kollégái is hajlandók voltak fenntarthatóbb módon közlekedni. Egy másik szerint egy kanadai barátja, akinek a bérleti díjában benne volt az energiafogyasztás ára is, folyamatosan égette a pincében a lámpát, és bár gazdasági szempontból racionális döntést hozott, de környezetvédelmi szempontból nem.

„Ahhoz, hogy fenntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, igenis érezni kell az energiaár-növekedést a fogyasztóknak”

– összegezte a saját tanulságát Márki-Zay. A rezsicsökkentés kivezetéséről ugyanakkor nem beszél, mert az nehéz lenne, de tovagyűrűző káros hatása van. Szerinte az ingyen adott energia populizmus, de támogatja a szociális alapú komponens megjelenését az energiaárakban.

Vasárnap este 20:00-tól élő választási műsorunkban fogjuk értékelni a második forduló eredményeit. Érkezik hozzánk Török Gábor, Orosz Anna, Arató Gergely, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is. Az eseményt a YouTube-on és a Facebookon fogjuk közvetíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!