A Magyar falu program keretében kisbolt nyílhat 121 településen

2021. október 14. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az állam 5,6 milliárd forinttal támogatja az elképzelést.

Kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt – jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön, Budapesten.

A Magyar falu programban meghirdetett, falusi kisboltokat érintő támogatás első eredményeit ismertetve elmondta, mintegy 5,6 milliárd forint támogatást fizetnek ki az elkövetkező hetekben, hónapokban az alapvető élelmiszereket és vegyiárukat árusító új boltok nyitására.

Mint arról korábban a Telexen is írtunk, a kormány ezzel az intézkedésével évek óta a levegőben lógó témára reagál: a kistelepüléseken fogyatkoznak a kisboltok, mert nem éri meg üzemeltetni őket, így egyre több falusi lakosnak válik nehézkessé a napi cikkek beszerzése.

Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség korábban összehozott egy minisztériumokon átívelő gárdát, ami azon dolgozik, hogy az uniós szabályoknak is megfelelő módon lehessen állami támogatást nyújtani a falusi közérteknek. Akkoriban úgy kalkuláltak, hogy a kétezer fő alatti települések kisboltjait évi 14 milliárd forintos támogatással életben lehetne tartani.

A mostani pályázat nyerteseinek listáját pénteken teszik közzé a kormany.hu oldalon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!