45 milliárdos állami támogatást kapnak a falusi kisboltok 2021-ben

2021. február 12. – 15:42

Másolás

Vágólapra másolva

A falusi kisboltok működését, fejlesztését, valamint a korábban bezárt boltok újranyitását támogatja a Magyar falu program idén induló negyedik pillére – adta hírül az MTI. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos tájékoztatása szerint a támogatásból a kétezernél kevesebb lakosú települések részesülhetnek.

Gyopáros Alpár azt mondta, a kormány 2021-ben 45 milliárd forinttal támogatja a kisboltok működését. A támogatás ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra vagy bértámogatásra fordítható. Az új pillérrel bővülő Magyar falu program, amely a helyi életminőség javítását, az otthonteremtést és a falusi utak fejlesztését célozza, az ötezer fős és az ennél kisebb településeken tapasztalható népességcsökkenés megállítására hivatott.

A kormány ezzel az intézkedésével évek óta a levegőben lógó témára reagál: a kistelepüléseken fogyatkoznak a kisboltok, mert nem éri meg üzemeltetni őket, így egyre több falusi lakosnak válik nehézkessé a napi cikkek beszerzése. A támogatásért jó ideje lobbiznak már a leginkább érintett szereplők, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke tavaly év elején már azt nyilatkozta, összehoztak egy minisztériumokon átívelő gárdát, ami azon dolgozik, hogy az uniós szabályoknak is megfelelő módon lehessen állami támogatást nyújtani a falusi közérteknek. Akkoriban úgy kalkuláltak, a kétezer fő alatti települések kisboltjait évi 14 milliárd forintos támogatással életben lehetne tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!