Diákoknak és gyakornokoknak is jár a 25 év alattiak szja-kedvezménye

2021. október 7. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a normál munkaviszonyra, de diákmunkára és a gyakornoki állásokra is vonatkozik a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-kedvezménye, és az árvaellátást kapók is megkapják a nyugdíjprémiumot – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalára feltöltött videójában.


Az adókedvezmény Orbán Viktor jelentette be egy januári rádióinterjújában, azt mondta, 2022. január 1-jétől a 25 évnél fiatalabb dolgozóknak teljes jövedelemadó-mentességet ad a kormány.

Szentkirályi elmondta, hogy azokra a a 25 év alattiakra is vonatkozik az szja-kedvezmény, akik a felsőoktatásban tanulnak, feltéve, ha van jövedelme vagy fizetése a hallgatónak.

A szóvivő elmondta, hogy az adóvisszatérítés annak is jár, aki havonta igénybe veszi a családi adókedvezményt. A családi adóvisszatérés alapja az idén befizetett személyi jövedelemadó, és annak is jár, aki igénybe vette a családi adókedvezményt. Ezt a 2021-ben ténylegesen befizetett adó alapján számolják ki, az összege a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adószintje lesz – mondta.

Hozzátette: minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adóvisszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul. Az érintettek többségének semmit nem kell tenniük, 2022. február 15-ig automatikusan kézhez kapják a nekik járó összeget. Elmondta, hogy az árvasági ellátást kapók is megkapják-e a nyugdíjprémiumot.

A szóvivó elmondta, hogy október 31. után már nem automatikus a hitelmoratórumban maradás, aki hosszabbítani szeretne 2022. június végéig, annak most nyilatkozni kell a bankjafelé.

A zöld csokról azt mondta: október 1-jétől új, zöld otthonok építéséhez és vásárlásához igényelhető maximum 2,5 százalékos kamat mellett, és a legmagasabb támogatási összeg 70 millió forint lehet. A meglévő otthonok felújítására továbbra is rendelkezésre állnak a különböző családtámogatások, úgy mint az otthonfelújítási támogatás vagy a csok – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!