Sportcipőhiánytól szenvedhet Amerika, nem érkeznek meg időben a Nike-k Ázsiából

2021. szeptember 25. – 11:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban több cégnél sportcipőhiány lépett fel, mert az ellátási láncok szakadoznak, és a Távol-Keletre kihelyezett gyártással is problémák vannak.

A BBC arról ír, hogy a sportruházati gigavállalat, a Nike és az online értékesítésben piacvezetőnek számító Cosctco is termékhiánytól és késedelmes szállításoktól szenved.

A Nike közölte, hogy cipőinek gyártása és szállítása a jövő tavaszig biztosan nehézkes lesz, mivel szállítási problémákkal és munkaerőhiánnyal küzd Ázsiában. A cég cipőinek többségét, mintegy háromnegyedét Vietnámban és Indonéziában gyártják, de a járvány miatt korlátozások miatt ezek az üzemek csak korlátozottan tudtak működni. Csak Vietnámban tíz hét kiesett a termelésből. Emellett megduplázódtak a szállítási idők is, negyven helyett nyolcvan nap alatt ju el az árú Ázsiából Észak-Amerikába. A tranzitidők kikötői és vasúti torlódások, valamint munkaerőhiány miatt nőttek. (Mindezt jól érzékelteti az a fotó is, amelyet a Telexen is közzétettünk.)

Nem elég, hogy áruhiány van, az Egyesült Államokban több helyen újraindultak a pánikvásárlások. A Costco erre válaszul több termékére vásárlási korlátozást vezetett be, néhány tisztítószer, a vécépapír és a palackozott víz is csak limitált mennyiségben vehető. A cég másik problémája, hogy nincs elég sofőrje és teherautója, hogy kiszállítsa az árukat az üzletekbe.

A gazdaságok újbóli beindulása óta a kiskereskedők világszerte ellátási zavarokkal találkoztak, miközben megugrott az importáru iránti kereslet. Az Egyesült Államokban hiány van ruhákból, gyermekjátékokból, állateledelből és faanyagokból is. Néhány nagy gyártó, mint a Hasbro és az Adidas pedig már azt is jelezték, hogy az ünnepi vásárlásoknál is áruhiánnyal szembesülhetnek a vásárlók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!