A Nemzeti Bank újjáépítésénél is felülírtak egy sereg építési szabályt

2021. szeptember 24. – 22:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Mathias Corvinus Collegium gellérthegyi épülete után a Magyar Nemzeti Bankot is úgy építhetik át, hogy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendeletet (OTÉK) nem kell alkalmazni, vette észre a Hvg.hu a csütörtöki Magyar Közlönyben.

A Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri székházánál a kormányrendelet szerint az udvar lefedhető, a belső udvar új épületrésszel kiegészíthető, és az épület a tetőszinten is bővíthető.

A külön az épületre szabott rendelkezés szerint a zöldfelület teljesen eltűnhet, „megengedett legkisebb mértéke 0%”, és a szabályzatokban előírt számú parkoló- és kerékpártároló helyet sem kell biztosítani.

A Magyar Nemzeti Bank épülete – Fotó: Rostás Bianka/Telex
A Magyar Nemzeti Bank épülete – Fotó: Rostás Bianka/Telex

Ennél is erősebb engedménynek tűnik, hogy az örökségvédelmi törvénytől is eltérhetnek az újjáépítésnél: „a műemlék részlegesen lebontható akkor is, ha az ingatlan közcélú rendeltetéséhez, az ingatlan méltó és fenntartható használatához, valamint hasznosításához szükséges átalakítások érdekében szükséges, és ezek az átalakítások a műemléki értékek aránytalan sérelme nélkül, a műemléki jelleg megtartása és a védelmet megalapozó általános műemléki érték érvényesülése mellett elvégezhetőek.”

Ahogy arról a Telexen is írtunk, a Nemzeti Bank épületét a Raw Development Kft. nevű cég újíthatja fel 54 milliárd forintért. A cég annak a Somlai Bálintnak a tulajdona, aki Matolcsy Ádám (Matolcsy György jegybankelnök fia) szűk baráti körének a tagja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!