Illegálisnak minősítette a kriptovalutákkal kapcsolatos pénzügyi tevékenységeket a kínai jegybank

2021. szeptember 24. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai központi bank (PBOC) pénteken bejelentette, hogy mostantól a kriptovalutákkal kapcsolatos összes pénzügyi tranzakció törvénytelennek minősül. „A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális” – áll a jegybank közleményében, és hozzáteszik, hogy a szabálysértők ellen vizsgálatot fognak indítani – írja az AFP.

A közlemény szerint ezentúl valamennyi, kriptovalutákhoz kapcsolódó pénzügyi tevékenység illegális, így például a kínai befektetők sem fognak tudni kriptovalutákkal kereskedni a külföldi tőzsdéken. A kínai központi bank indoklása szerint az elmúlt években a kriptovaluták kereskedelmében egyre nagyobb teret hódított a spekuláció, ami megzavarta Kína gazdasági és pénzügyi rendszerét. „A kriptovaluták alkalmat adtak a pénzmosásra, az illegális pénzgyűjtésre, piramisjátékokra és más illegális tevékenységekre” – írják.

A bejelentés után a legértékesebb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama 5,5 százalékot esett, és 42 300 dollár körül stabilizálódott. Elemzők szerint a mostani tiltás megteremti annak a lehetőségét, hogy Kína saját, központilag ellenőrzött digitális valutát vezessen be.

Kína egy ideje már harcot hirdetett a kriptovaluták ellen, néhány hónapja több tartományban is betiltották a kriptovaluták bányászását, amivel egyébként az áramfelhasználást is jelentősen csökkentették. A becslések szerint a kriptovaluta-bányászat 65-75 százaléka Kínában zajlott, ami ezek után könnyen a nullára eshet. Kínai tisztviselők júniusban arról számoltak be, hogy több mint 1000 embert tartóztattak le, akik a bűncselekményekből szerzett vagyonukból kriptovalutákat vásároltak.

Iparági szereplők úgy vélik, hogy mindez Texast hozhatja kedvező helyzetbe, ahol olcsó, elsősorban szélerőmű által előállított árammal lehet fedezni a bányászat energiaigényét. Kínában a kereskedést is igyekeznek már megnyirbálni, három iparági testület betiltotta a kriptovaluta-alapú pénzügyi és fizetési szolgáltatásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!