Egy hónap alatt harminc építőanyag-szállítmány akadt fenn a NAV hálóján

2021. szeptember 12. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az építőanyagár-emelkedés megállításának egyik fontos eszköze lehet a szállítmányok vámhivatali ellenőrzése, a pénzügyőrök augusztusban több mint harminc jogsértést tártak fel.

Tállai András az MTI-nek elmondta: egyes építőipari nyersanyagok és termékek, mint például a kavics, a cement, a sóder, a szigetelőanyagok, a fa- és acéláruk, csak előzetes bejelentéssel, visszaigazolás birtokában értékesíthetők és vihetők ki Magyarország területéről. Mindezt Orbán Viktor július 2-án jelentette be a szokásos pénteki rádióinterjújában.

Tállai szerint a cél az, hogy az otthonteremtési, lakásfelújítási állami támogatások a családokhoz jussanak, és azok ne a jellemzően külföldi tulajdonú piaci szereplők extraprofitját növeljék.

A NAV pénzügyőrei az ország egész területén, a határátkelőhelyeken, a közúti, vasúti és vízi forgalomban is vizsgálják az építőipari nyersanyagokat és termékeket szállító járműveket.

A pénzügyőrök augusztusban több mint harmincezer fizikai ellenőrzést végeztek, és több mint harminc jogsértést tártak fel.

Augusztus 7. óta a bejelentés elmulasztásáért vagy a visszaigazolás nélküli szállítmányért közigazgatási bírság jár, amelynek összege az építőanyag nettó értékének negyven százalékáig terjed.

2021. július 17. óta előzetes regisztrációnak kell megelőznie egyes építőipari nyersanyagok és építési termékek, például a kavics, a cement, a sóder, a szigetelőanyagok, a fa- és acéláruk kivitelét. Az építőanyagokat csak akkor lehet külföldön eladni, illetve Magyarországról kivinni, ha azt az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz bejelentették, és az írásbeli visszaigazolást a szállítmányhoz csatolták.

A fogyasztóvédelem is bekapcsolódott az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható áremelkedések és visszásságok vizsgálatába, és az első négy héten a forgalmazók 61 százalékánál tárt fel jogsértést.

Pár napja írtuk, hogy az iparági szereplők szerint megállt az építőanyagok drágulása, és bizonyos termékcsoportok esetében még árcsökkenés is megfigyelhető, ez pedig megtorpanást okozott az új lakóingatlanok áremelkedésében is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!