Már lehet kereskedni Oszkó Péter és Gattyán György technológiai innovációs cégével

2021. szeptember 9. – 11:37

frissítve

Már lehet kereskedni Oszkó Péter és Gattyán György technológiai innovációs cégével
Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és Oszkó Péter, az OXO Technologies Holding elnöke Fotó: BÉT

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Értéktőzsdén megkezdődött az OXO Technologies Holding Nyrt. részvényeinek a kereskedése, a papírok a BÉT Xtend piacán forognak.

A most tőzsdén debütáló, technológiai befektetésekkel foglalkozó Oxo Technologies Holdingnak a Budapesti Értéktőzsde honlapja szerint jelenleg három meghatározó tulajdonosa van:

  • Az Oxo Personal Holding Kft. (ez Oszkó Péter személyes cége),
  • a Docler Holding (Gattyán György érdekeltsége) és
  • Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap II. Részalap
  • X Ingatlanfejlesztő és Ingatlanhasznosító Zrt.

A tőzsde friss közleménye a bevezetésről leírja, hogy az Oxo korábban a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának több elemét is igénybe vette: a BÉT50 közösség tagja, részt vett a BÉT zártkörű, vállalatok és potenciális befektetők együttműködését elősegítő rendezvényén, és mentorprogram keretében jutott a tőzsdei megjelenéshez szükséges felkészülést segítő támogatáshoz.

A szeptember 9-i csengetési ceremóniát követően a befektetők számára a BÉT Xtend piacon már elérhető a papír, a reggeli eseményen Oszkó Péter, az OXO Technologies Holding igazgatóságának elnöke így fogalmazott:

„A tőzsdei kereskedésünk elindulása azt jelenti, hogy hazánkban elsőként a technológiai innovációk papírjai a nyilvános piacokon is elérhetővé váltak.”

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója szerint pedig

„Magyarország erős innovációs képességgel rendelkezik IT területen, azonban fontos, hogy ezek a cégek megfelelő tőkefinanszírozási lehetőségeket találjanak itthon a hazai tőkepiacon, ami fontos lépés a világpiac meghódítása felé vezető úton.”

A tőzsdei bevezetést megelőzően az Oxo Technologies Holding zártkörű tőkeemelést hajtott végre, amelynek keretében 3650 forintos áron, 1,25 milliárd forint értékben adtak el részvények. A tőzsdei befektetéseket vásárlásokkal is megolajozó Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap II. Részalap 600 millió forintos azonnali tőkeemelést hajtott végre, valamint 700 millió forintra vonatkozó szándéknyilatkozatot tett, mellette több mint harminc, részben intézményi, részben magánbefektető vett részt a tőkeemelésben, további összesen 652 millió forint értékben.

A kereskedés ennél magasabb áron, az 4000-4100 forintos ársávban indult, ez az ár a közel 1,7 millió papírral 6,5 milliárd forintra árazza a cég egészét. A tőzsdei bevezetés és a tranzakció lebonyolítását kijelölt tanácsadóként a DLA Piper Business Advisory támogatta.

Az OXO-csoport 2014 óta tevékenykedik technológiai befektetőként. a korai fázisú befektetéseket az OXO Labs Kft. végzi, amely az OXO Technologies Holding 100 százalékos leányvállalata.

Megjegyzés: Cikkünk korábbi verziójában a Power Angels nevű céget is tulajdonosként tüntettük fel, Oszkó Péter jelezte számunkra, hogy ez korábbi állapot volt, azóta a Budapesti Értéktőzsde honlapja is frissítette a tulajdonosi struktúrát

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!