Nem fognak ráfizetni az áramszolgáltató-váltásra a napelemesek

2021. szeptember 6. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember elsejétől az MVM Next átvette az Elmű–ÉMÁSZ ügyfeleit, és úgy tűnt, az áramszolgáltató-váltás több tízezer napelemesnek okozhat gondot. A háztartási méretű kiserőművesek (HMKE) nemcsak vételeznek áramot a hálózatról, hanem be is töltenek a rendszerbe, a szolgáltatóváltás az ő esetükben ezért okozott zavart. Ennek okairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

A két nagy cég, vagyis az átadó és az átvevő úgy számolt el egymással, hogy az Elmű–ÉMÁSZ minden ügyfél részére 2021. augusztus 31. zárási dátummal végszámlát készített, amely várhatóan szeptemberben érkezik meg. A napelemes ügyfeleket támogatja az állam, így ők a hálózatból kivett és a hálózatba betöltött villamos energiát „nettósíthatják”, vagyis az oda-vissza villamosenergia-áramlást egyaránt mérik a műszerek, majd a felek évente egyszer elszámolnak egymással. Ha a háztartás többet fogyasztott, akkor ezért a különbségért ő is díjat fizet. Ha pedig többet termelt, akkor pénzt kaphat.

Elektromos áramot termelő napelem-táblákkal fölszerelt családi ház Solymáron – Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi
Elektromos áramot termelő napelem-táblákkal fölszerelt családi ház Solymáron – Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi

Annak érdekében, hogy a többlettermeléssel rendelkező HMKE tulajdonosokat ne érje hátrány a rendkívüli elszámolás miatt, az Elmű-ÉMÁSZ és az MVM Next kidolgozta a megoldást a jelenleg szigorúan szabályozott folyamatoktól való eltérésre – írja a két cég és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) közös közleménye.

„Azoknál a háztartási méretű kiserőművel rendelkező ügyfeleknél, akiknél az elszámolás kedvezőtlen pénzügyi következményekkel járna, az MVM Next az éves elszámolás idején a rendszerhasználati díjak kiszámításánál az Elmű-ÉMÁSZ elszámolásának eredményét is figyelembe veszi, így az ügyfelek számára a szolgáltatóváltás nem jár majd hátrányos következményekkel. A megoldásról a HMKE tulajdonosokat az MVM Next tájékoztatni fogja” – áll a közleményben.

A hivatal megvizsgálta a háztartási naperőművek termelésének elszámolására kidolgozott javaslatot, és megállapította, hogy a megoldás korrekt feltételeket teremt a naperőműtulajdonosok számára, alkalmazásával a naperőműves háztartásokat nem éri anyagi kár és a javaslat a hatályos jogszabályoknak is megfelel. A MEKH, mint szabályozó hatóság továbbra is nyomon követi a szolgáltatóváltás folyamatát, és ellenőrizni fogja a javaslatban foglaltak gyakorlati megvalósulását. Ezen kívül arra is felívják a figyelmet, hogy a háztartási naperőművek esetében alkalmazandó szaldó elszámolás – 2023. december 31-ig – továbbra is érvényben marad, és minden további szolgáltatóváltás esetén ezt kell alkalmazni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!