Letaszították Mészárosékat a legértékesebb családi cégek listájának éléről

2021. szeptember 01. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Forbes legnagyobb hazai családi vállalatokat rangsoroló idei listája.

2021-ben az első helyet átvette a Rahimkulov testvérek cége, a Kafijat Zrt., melynek becsült értéke 366 milliárd forint. Ez a cég soha nem szerepelt még a felsorolásban, de most rögtön az első helyen debütál, miután a G7 feltárta a hátterét és azt, milyen gazdag tulajdonképpen a család. A Kafijat Zrt. értékét szinte teljes egészében az általa birtokolt Mol és OTP részvénypakettek adják, de jelentős ingatlanvagyonnal is rendelkezik.

A második hely idén az MPF Holdingé, ami a Felcsuti család tulajdona. Felcsuti Zsolt a régió legnagyobb ipari befektetési csoportját építette fel a szövetkezeti világból 1976-ban indult családi cégből, ma a vállalat központja már Szingapúrban van. A cég 288 milliárd forintot érhet a Forbes becslése szerint.

2021-ben a harmadik helyre szorult vissza a Mészáros-csoport 255 milliárd forintra taksált értékkel. Mészáros Lőrinc és családja elképesztően széles spektrumon képviselteti magát a gazdaságban, nyár óta már a felvásárolt Tigáz is felvette az Opus nevét, és a kelet-magyarországi áramhálózat is az övék lett. A csoport értéke az energetikai terjeszkedés ellenére stagnál, így ezúttal nem tudta megszerezni az első helyet (mint az elmúlt két évben).

Negyedik lett Csányi Sándor Bonafarmja, a bankvezér és családja agrárbirodalma, amely 177 milliárd forintos becsült értékkel is lecsúszott a dobogóról a Rahimkulov testvérek felbukkanása miatt. Pedig még növelte is az értékét Csányiék agrárcége, a Forbes becslése szerint egy év alatt mintegy 70 milliárd forinttal.

Az ötödik helyezett a Kasza család lett a Jász-Plasztik Kft.-vel. A műanyag-feldolgozással, szerszámtervezéssel, akkumulátorgyártással, élelmiszeripari csomagolóanyagok gyártásával és autóeladással is foglalkozó vállalat értékét több mint 169 milliárd forintra becslik.