A nettó átlagbér 293 ezer forint volt az év első felében, de a mediánbért most sem tudni

2021. augusztus 31. – 13:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei első fél évben a bruttó és a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 8,4 százalékkal volt magasabb, mint a múlt év azonos időszakában és 428 200 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 467 000, a nők esetében 391 100 forint volt, ez a férfiaknál 8,9, a nőknél 8,0%-os növekedést jelent egy év alatt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 284 800, a kedvezményeket is figyelembe véve 293 300 forintot ért el.

A reálkereset 4,0 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 4,2 százalékos növekedése mellett.

Csalóka az átlagbér

Az átlagbér mellett a KSH ritkán közli az úgynevezett mediánbért, az év első hat hónapjára vonatkozóan ez most sem szerepel a közleményben.

Itt írtunk arról, hogy a teljes dolgozó rétegre vonatkozó medián azért fontos mutató, mert az átlagkeresetre vonatkozó adat nem a teljes valóságot tükrözi, hiszen nincsenek benne sem a részmunkaidőben foglalkoztatottak, sem pedig az 5 főnél kisebb cégeknél dolgozók, a kiugró adatok pedig torzítják az értékét.

A mediánbér viszont árnyalja a dolgozók bérhelyzetét: ez az az érték, amit úgy kapunk meg, ha az állomány tagjait keresetük nagysága szerinti sorba rendezzük, és megnézzük, melyik érték esik pontosan középre. Vagyis a medián az a kereset, amelynél a dolgozók sokaságának fele nagyobb, fele pedig kisebb keresettel rendelkezik.

Legutóbb hónapokkal ezelőtt tette közzé a KSH a havi mediánbér-adatokat, amiből kiderült, hogy a bruttó mediánkereset 2020-ra az összes gazdasági ágat átlagolva 320 582 forint volt (a teljes egész állásban alkalmazott dolgozói körben, tehát az 5 főnél kisebb cégeknél is),

ami nagyjából 213 ezer forintos nettó mediánbért jelenthetett a valóságban 2020-ban.

Tehát tavaly a dolgozók fele ennél az összegnél kevesebből, az átlagbér kevesebb mint 80 százalékából élt egy hónapban.

Idén januárban például bruttó 407 ezer forint volt a teljes munkaidőben dolgozók átlagkeresete (ha a közfoglalkoztatottakat nem számoljuk), míg a mediánbér bruttó 325 ezer forint.

Ez azt jelenti, hogy a teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottak felének bruttó fizetése valójában minimum 82 ezer forinttal kevesebb volt akkor, mint a hivatalos átlagbér.

Frissítés

A KSH felhívta a figyelmünket arra, hogy bár az érintett tájékoztatóban nem tüntették fel a mediánbért, ez az adat megtalálható a KSH honlapján. A tévedésért elnézést kérünk.

A munkáltatók teljes körénél (így az ötfősnél kisebb cégekben is, stb.) 2021 első felében (január-június) 415 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, a bruttó mediánbér pedig 328 ezer forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!