Fontos változások jönnek a CIG Biztosítónál: Mészáros Lőrincék jelentős befolyást szerezhetnek

2021. augusztus 25. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tőzsdén jegyzett CIG Pannónia Életbiztosító sorsa jelenleg nagyon izgalmasan alakul az átalakuló hazai piacon. A Magyar Nemzeti Bank most engedélyezte a Mészáros Lőrinchez köthető Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy minősített befolyást szerezzen a társaságban.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. aktuális sorsa legalább négy izgalmas folyamat miatt is nagyon érdekes:

  • Mészáros Lőrinc érdekköre immár egy éve egyfajta tulajdonosi versenyfutásban áll a „médiás” Bayer József körével.
  • Egy méretes olaszországi veszteséget (alighanem csalást) követően a társaság igyekszik magára találni, az elszenvedett károkat bírósági úton mérsékelni.
  • Az elmúlt fél évben nagy port vert fel az Aegon, vagyis az egyik, ha nem „a” legjobb magyar biztosító eladási folyamata, ez is jól megbolygatta a szakmát.
  • És közben a bankpiacon formálódik a Bankholding, ahol a CIG-nek valahogy úgy van bent a lába, mint a farkasnak a kismalacok óljában, de a kérdés az, hogy innen befelé vagy kifelé vezet-e az út.

Ezeket a kérdéseket is érintette Polányi Zoltán, a CIG elnöke a Növekedés.hu-n megjelent augusztus 24-i interjújában. Majd a CIG a Budapesti Értéktőzsde honlapján is fontos közleményt jelentetett meg.

Zöld lámpa

A közlemény szerint a jegybank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-nek a „nagy” CIG-biztosítóban (CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.), illetve a kicsiben, vagyis az Emabitban is a tulajdonszerzést.

Mik ezek a cégek? A Hungarikum egy felcsúti biztosításközvetítő, Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik alkuszcége, amely rendkívül jó pozícióban van az állami ügyfeleknél, sok nagy megbízása van a társaságnak minisztériumoknál, hivataloknál, erőműveknél. A nagy CIG egy tőzsdén jegyzett életbiztosító, az Emabit pedig a bevezetőben említett olasz veszteségeket elszenvedő vagyonbiztosító.

Úgy tudjuk, a tulajdon növeléséhez összesen három engedélyre van szükség, az MNB tőkepiaci részlegének 15 napja volt a döntésre (de azt felfüggesztette), a biztosítási részlegnek 60 napja (ez megérkezett), illetve szükség volt még egy versenyhivatali (GVH-s) jóváhagyásra is, de már az is megvan. Vagyis hamarosan minden engedély rendelkezésre állhat.

Vételi ajánlat

Ha pedig minden akadály elhárult, akkor érvénybe léphet a nagytulajdonos vételi ajánlata a kisrészvényesek felé. A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. júniusban közölte, hogy részvényeire a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. kötelező nyilvános vételi ajánlatát benyújtotta a Magyar Nemzeti Bankhoz felügyeleti jóváhagyásra.

A vételi ajánlatot Mészárosék azért tették, mert a Hungarikum tulajdonosi részesedése a CIG-ben 32,9 százalék volt, de 33 százaléknál többet akartak szerezni. Ez általában is jellemző a Mészáros-birodalomra, a volt felcsúti polgármester nem szeret kisebbségben lenni, ez ugyan nem példa nélküli, de sokkal jellemzőbb a többségi részesedés.

Az akkori tájékoztatás szerint a CIG papírjainak 3 havi súlyozott átlagára 326,5 forint volt, míg az egy részvényre jutó saját tőke 147,21 forintot tett ki. A törvény szerint az ajánlati árnak e két összeg magasabbikát meg kell haladnia, így határozták meg a 327 forintot.

Az utolsó engedély megérkezése után egy hónapig lehet felajánlani a papírokat.

Miért nem szívták ki a papírokat?

A CIG Pannónia részvényeivel a BÉT prémiumkategóriájában kereskednek, a papír azon kevés részvény közé tartozik, amely a BUX remek idei teljesítménye ellenére 2021-ben is veszített értékéből. Augusztus 24-én 315 forinton zárt, az éves maximuma 379, minimuma 265 forint volt.

Ez önmagában érdekesség. A magyar piac ugyanis tele van olyan spekulánsokkal, akik minden forintra lecsapnak, de az elmúlt időszakban a „spekik” kihagytak egy biztos kereseti lehetőséget. Az nem nagyon lehetett kétséges, hogy Mészároséknak meg fog születni az engedélye a vételi ajánlatra, így ha 315 forintos áron is lehetett papírt venni, az lett volna a logikus, hogy a befektetők mint a porszívó kiszippantják valamennyi papírt a könyvből, hiszen a 327 forintos biztos vevővel, ezzel lehetett volna 4 százalékot keresni pár hét alatt. Nem az évezred üzlete, de egy biztos profit.

Hogyan tovább?

Az említett két korábbi csoport közül egy éve Mészárosék vették át a cég irányítását Bayeréktől és azóta sok eredmény született, az új menedzsment javította az életbiztosítási kötéseket, szerveztek új értékesítési erőket és a vagyonbiztosítást is újraszervezték.

A jövőben a CIG nagy kérdése, hogy a Bankholding fiókhálózatában bent lesz a CIG. Polányi Zoltán erről azt mondta, hogy az MKB-val a CIG szerződésben áll, és örömmel szerződne a teljes csoporttal is.

Ami pedig a többi nagy kérdést illeti, az Aegon vélhetően túl nagy falat lenne ennek a biztosítónak, az olasz ügyben pedig a jó hír az, hogy nincs új rossz hír. Most az olasz bíróságokon kell megpróbálni visszaszerezni a cégtől elvitt, kicsalt pénzt, a pandémia lassította a folyamatokat.

Szerencsére a veszteségekre céltartalék van már képezve, így a CIG abban bízhat, hogy amennyiben a csalással létrejött szerződésekből visszaszerezhető valami pénz, az már javítja az eredményt.

A vételi ajánlat mindenesetre nem túl gáláns, vélhetően túl sokan nem fogják felajánlani a papírokat Mészároséknak, így ha ők többséget szeretnének, akkor vagy a piacról tudnak vásárolni, vagy megállapodhatnak a nagytulajdonosokkal, azaz Bayerékkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!