Ismét emelte az MNB a jegybanki alapkamatot, ezúttal 1,50 százalékra

2021. augusztus 24. – 14:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk egy hónappal a legutóbbi emelést követően az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 30 bázisponttal 1,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa – írja az MTI.

A testület a kamatfolyosón is 30 bázispontot emelt, így az 0,55 százalék és 2,45 százalék közötti lett. Egy hónappal korábban a kamatfolyosó 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti szintre változott. Az előző, júliusi ülésén ugyancsak 30 bázisponttal 1,20 százalékra, júniusban ugyanilyen mértékben 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a tanács.

A testület júniusban jelentette be, hogy kamatemelési ciklus kezdődött, amely addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta – kétszer 15 bázispontos csökkenés után – állt 0,60 százalékon. A Monetáris Tanács két hónapja ugyanekkora mértékben emelte az alapkamatot, akkor tíz éve először. Akkor jelentették be a fentebb említett kamatemelési ciklus megkezdését is. A jelenségről, magyarázatáról és hatásáról itt írtunk hosszabban.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!