Drágább lett a baromfihús, de a tartók még nagyobb emelést akarnának

2021. augusztus 13. – 08:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vágócsirke termelői ára 6, a vágópulykáé pedig 2 százalékkal emelkedett 2021 első harminc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Igaz, az előző év azonos hetéhez viszonyítva már 17,6, illetve 15,4 százalékos az áremelkedés, írja a Világgazdaság.

A Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint viszont, mivel a takarmányárak 30-35 százalékkal emelkedtek tavaly szeptember óta, és a tápok az élőbaromfi-előállítás önköltségének kétharmadát teszik ki, minimum 20-25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak.

Az elnök a lapnak azt is mondta, a hazai baromfiágazatot tavaly március közepétől szinte egy időben érte csapásként a koronavírus és a súlyos madárinfluenza-járvány. A piac 25-30 százalékát kitevő, szállodákat, éttermeket és kávézókat tömörítő szektor teljes leállása miatt gyakorlatilag minden baromfi-termékpályán felhalmozódtak a készletek, megteltek a hűtőházak.

A madárinfluenza miatti korlátozások sok exportpiacot megszüntettek, ami szintén a készleteket növelte. Amikor pedig úgy lehetett érezni, hogy a termelés ismét egy egyensúlyi szintre került, tavaly szeptemberben elindultak felfelé a takarmányárak, aminek a hatása ma is tart. A remélt áremelést a piac visszautasította, ennek egyik fő oka szerinte az volt, hogy a koronavírus-járványból megmaradt készletek gyengítették a keresletet.

A téli, kora tavaszi időszakban viszont Európa sok országát elérte a madárinfluenza-járvány, ami csökkentette a lengyel, a német és a francia termelést is, egy kis lehetőséget nyitva így a magyar piaci szereplőknek. A megnövekedett kereslet együtt járt azzal is, hogy az átadási árak emelkedtek, írja az MTI.

Az alapanyagárak emelkedése miatt több élelmiszeripari termék is drágulni fog a közeljövőben, mondták még tavasszal élelmiszeripari vezetők. Tavasszal például az étolaj 25, a gyümölcs 17, a cukor 10 százalékkal drágult, a burgonyának viszont zuhant az ára. Emellett az építőanyagok ára is brutális emelkedett, és immár nagyon drága a hazai benzin és az ipari fogyasztók megfizette áram is.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!