58 millió forintra büntette a jegybank a Gránit Bankot

2021. augusztus 6. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Átfogó vizsgálat után hiányosságokat talált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Gránit Banknál, melyek miatt mintegy 58 millió forint bírságot szabott ki az intézményre, írja a Hvg.hu.

Az ellenőrzés során

  • a vállalatirányítás,
  • a hitelkockázatok kezelése,
  • az értékvesztések elszámolása és
  • az informatika területén

tártak fel hiányosságokat. A vizsgálat emellett megállapította, hogy a vállalatirányítás területén a bank nem felelt meg teljes mértékben a szabályozási előírásoknak, a belső ellenőrzés nem rendelkezett a feladatellátáshoz szükséges erőforrásokkal, valamint folyamatainak kidolgozása és az általa elvégzett vizsgálatok nyomon követhetősége is hiányos volt.

A jegybank megállapította, hogy a bank limitkezelése során az ügyféllimitek mértéke nem kapcsolódott szorosan az ügyfélminősítéshez, és nem minden esetben jelentett valós hitelezési korlátot. Emellett az ágazati limitek kialakítása sem volt megfelelő,

továbbá a bank a hiteldöntések esetében nem dokumentált minden, az ügyfélcsoportok kialakítása szempontjából releváns információt.

Hiányosságokat tártak fel továbbá a bank pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenységénél is, de a pénzintézet szűrőrendszere sem felel meg a jogszabályok által előírt feltételeknek.

A büntetés megfizetése mellett a banknak december 31-ig kell a feltárt problémákat megszüntetnie.

Tavaly novemberben derült ki, hogy az állam megint beszállt a Gránit Bankba, amely akkor összesen 4,3 milliárd forintos befektetéssel tőkeemelést hajtott végre, és amelyhez a Széchenyi Alapok 3 milliárd forint, Nyúl Sándor magánbefektető pedig 1,3 milliárd forint forrást nyújt. Az állami elemet Varga Mihály pénzügyminiszter akkor maga jelentette be a pénzintézet sajtótájékoztatóján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!