Veszített a holland szállítmányozási cég, nem fizethet alacsonyabb bért a magyar munkavállalóknak sem

2021. július 30. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hét év után ért véget az a per, amelyet a holland Szakszervezeti Szövetség (FVN) indított egy holland szállítmányozási cég ellen, vitatva azt a gyakorlatot, hogy a magyar alkalmazottaknak a holland béreknél alacsonyabb fizetést ad – írta a Netherlandsnewslive.com

A cég arra hivatkozott, hogy a magyar dolgozók valójában egy magyar cég alkalmazottai, így a magyar szabályozás érvényes fizetéseikre. A bíróság szerint azonban az a meghatározó, hogy Hollandiában dolgoznak, tehát a holland fizetési szabályozás a mérvadó.

Az érintett magyar sofőrök tehát komoly fizetéskiegészítésekkel számolhatnak a munkájuk alapján visszamenőleg is.

Örülünk?

A másodfokú döntés eredménye nekik mindenképp jó hír, annak is, akit a per idején még 2015-ben elküldött a cég, hiszen a fizetés holland szabályokhoz való igazítása az ő foglalkoztatásának idejére is vonatkozik.

Mindez jó hír a szakszervezetnek és a holland munkavállalóknak is, hiszen a döntés után a jövőben nehezebb lesz olcsóbb, kelet-európai munkaerővel feltölteni az állásokat.

A döntésből azonban az is következik, hogy az EU-n belül eltűnik az alacsonyabb fizetésből adódó versenyelőnyük az EU keleti feléből érkező dolgozóknak, akiket így kevésbé éri meg alkalmazni. Ezzel tehát lényegében a holland munkaerőpiacot védik, és a keletiek munkavállalási esélyei csökkennek az EU nyugati felén.

Épp ez a hátulütője az egységes EU-s minimálbérnek is, amely ugyan vonzónak hangzik, a gyakorlatban azonban a kelet-európai beruházások egy részét okafogyottá teheti, amennyiben a munkabér volna az érv a beruházás mellett.

Ugyanakkor ideális esetben előnye lehet, hogy ezzel a nagyobb hozzáadott értékű munkát igénylő beruházások kerülnek előnybe, ahol az alacsonyabb bérek helyett a magasabb tudás számít – feltéve, ha az a tudás az adott munkaerőpiacon rendelkezésre áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!