Magyarország és Ausztria sem kér az egységes európai minimálbérből

2021. május 8. – 17:48

Magyarország és Ausztria sem kér az egységes európai minimálbérből
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton Portoban, az EU-tagországok informális kormányfői találkozóján találkozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Martin Kocher osztrák munkaügyi miniszterrel, ahol többek közt egyetértettek abban, hogy nem támogatják az Európai Unión belül az egységes minimálbér bevezetését, írja az MTI.

Szerintük az európai uniós tagországok különbözősége miatt nem célszerű Brüsszelből szabályozni, hogy milyen legyen az egységes minimálbér az EU-ban.

Palkovics László azt mondta a közmédiának:

„az elveket elfogadjuk, a számítási módszereket meg fogjuk fontolni, de azt, hogy ez ne a tagállamok kezében maradjon, egyikünk sem tudja elfogadni”

Ezen kívül szóba került még a koronavírus-járvány utáni munkaerőpiaci-helyzet, a felek egyetértettek abban, hogy a távmunkával kapcsolatos döntéseket az érintettekre, vagyis a munkaadókra és a munkavállalókra kell hagyni, de a járvány tanulságaiból kiindulva meg kell nézni, szükség van-e beavatkozásra az állam részéről. Ausztria és Magyarország szorosan együttműködve tervezi kezelni a kérdéseket, „hiszen méreteiben, gazdasági szerkezetében hasonlók”.

Palkovics elmondta, abban is megállapodtak, hogy a határon túlra járó dolgozók helyzetét megkönnyítik, és együttműködnek a turizmus újraindításában is.

Végül a miniszter arra is kitért, hogy Magyarország nem támogatja az egységes uniós adórendszert, azon az állásponton van, hogy például a társasági nyereségadót az egyes országoknak saját maguknak kell meghatározniuk, hiszen a tagállamok más-más fejlettségi szinten vannak, más a gazdaságszerkezetük. Hozzátette, hogy ha mégis egységesítésről születik döntés, számos eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy alkalmazkodni lehessen hozzá.

Magyarországon 4%-os minimálbér emelkedésről állapodtak meg január végén, ami azt eredményezi, hogy a bruttó minimálbér 167 400 forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra. A bérmegállapodásban az is szerepelt, hogy amennyiben az év közben a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) a jelenlegi 15,5 százalékról, 13,5 százalékra csökken, akkor a minimálbér automatikusan havi bruttó 169 ezer, míg a garantált bérminimum havi bruttó 221 100 forintra emelkedik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!